Reševalci so končali reševalno akcijo že v soboto, saj so hiše prekrite z več metri blata. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Reševalci so končali reševalno akcijo že v soboto, saj so hiše prekrite z več metri blata. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Dan žalovanja je razglasil predsednik države Hamid Karzaj, da bi se tako poklonili žrtvam plazu v provinci Badakšan, so sporočili iz predsednikovega urada.

Plazovi so se na območju sprožili po obilnem deževju. Prizadeli so vas Ab e Barik, kjer je živelo več sto družin. Gre za revno in gorato območje ob meji s Tadžikistanom, Kitajsko in Pakistanom, ki ji je nasilje talibanskih upornikov v veliki meri prizaneslo.

Prvi plaz je vas zasul v petek v zgodnjih jutranjih urah. Petek v Afganistanu velja kot dan za počitek, zato je bila večina vaščanov doma. Sprva je bilo pogrešanih okoli 2.000 ljudi. Nato se je utrgal še drugi plaz, ki je pod sabo pokopal okoli 700 ljudi, ki so prihiteli na pomoč.

Reševalcem je do sobote uspelo izkopati približno 350 trupel. Že v soboto pa so končali iskanje. "Ne moremo več nadaljevati operacije iskanja in reševanja, saj so hiše pod več metri blata. Za žrtve bomo molili in iz prizorišča naredili množični grob," je v soboto dejal guverner Badakšana Šah Valiulah Adib.