Protesti so se po padcu konservativne vlade le okrepili. Protestniki zahtevajo več demokracije in boljše življenjske pogoje. Foto: Reuters
Protesti so se po padcu konservativne vlade le okrepili. Protestniki zahtevajo več demokracije in boljše življenjske pogoje. Foto: Reuters

Ena izmed zahtev je tako nov volilni zakon, ki bi aktivistom civilne družbe omogočil, da so neposredno izvoljeni v parlament. Trenutna volilna zakonodaja v Bolgariji namreč določa, da lahko za poslance kandidirajo samo člani političnih strank.

Pred parlamentom v Sofiji je približno 7.000 protestnikov zahtevalo sprejem nove volilne zakonodaje še pred predčasnimi volitvami, ki bodo 12. maja. Člane strank so protestniki označili za pripadnike mafije, ob tem pa so zahtevali tudi višje plače in boljše življenjske pogoje.

"Prihaja farsa, ki jo oni imenujejo volitve," je na protestu pred bolgarsko centralno banko v Sofiji dejal aktivisti Dončo Dudev.

V mestu Varna se je zbralo približno 20.000 ljudi, ki so zahtevali odstop župana Kirila Jordanova. Zanj trdijo, da je preveč podložen skupini podjetnikov, ki obvladuje mesto in je pripomogla k propadu številnih majhnih in srednje velikih podjetij. Protesti so sicer potekali tudi v drugem največjem bolgarskem mestu Plovdiv, pa tudi drugod po državi.

Predčasne volitve je povzročil odstop vlade Bojka Borisova 20. februarja. Vlada je odstopila zaradi množičnih protestov proti varčevalnim ukrepom, proteste pa so sprožile visoke cene elektrike.