Med žrtvami napada so večinoma vojaki. Foto: EPA
Med žrtvami napada so večinoma vojaki. Foto: EPA

V vojaško uniformo oblečeni samomorilski napadalec se je razstrelil med pripadniki varnostnih sil in študenti, ki so pripravljali parado za torkovo praznovanje državnega praznika. Ranjenih je več kot 200 ljudi.

Napad se je zgodil na trgu Al Saben, ki je v bližini predsedniške palače in je bil zaradi priprav na parado zaprt do nedelje.

Priprave na parado je spremljal tudi jemenski obrambni minister Mohamed Naser, ki pa v napadu ni bil ranjen. Varnostne sile so za napad obtožile krajevno vejo teroristične mreže Al Kaida, ki je nato sporočila, da so bili tarča napada minister Naser in vojaški poveljniki. Zagrozila je z novimi napadi, če ne bodo oblasti ustavile vojaške ofenzive proti borcem na jugu države.

Tokratni samomorilski napad je najhujši, odkar je februarja oblast v državi prevzel Abdrabuh Mansur Hadi, ki je ob prevzemu položaja obljubil, da bo iz južnih in vzhodnih pokrajin izgnal islamske skrajneže iz vrst Al Kaide, ki so izkoristili politično nestabilnost v najrevnejši arabski državi po množičnih protestih v lanskem letu.

Pred desetimi dnevi je jemenska vojska ob podpori Američanov začela obširno ofenzivo v južni pokrajini Abjan, kjer so islamski skrajneži prevzeli oblast v več krajih. Od začetka ofenzive je umrlo 213 ljudi, od tega 147 pripadnikov Al Kaide.

V torek bodo v Jemnu zaznamovali 22. obletnico združitve Severnega in Južnega Jemna, ki se je zgodila 22. maja 1990. Na ta dan Jemenci praznujejo svoj dan državnosti.