Pogreba se je udeležila nepregledna množica ljudi. Foto: Reuters
Pogreba se je udeležila nepregledna množica ljudi. Foto: Reuters
Pogreb v Teheranu
Pogrebno molitev na pogrebu je vodil vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej. Foto: Reuters

Pogreba Rafsandžanija, enega od utemeljiteljev islamske revolucije, ki je po srčni kapi umrl v nedeljo v 83. letu starosti, so se udeležili tudi predsednik države Hasan Rohani, predsednik parlamenta Ali Laridžani in njegov brat, vodja pravosodnega sistema Sadek Laridžani. Na pogrebu pa ni bilo Rafsandžanijevega zaveznika in nekdanjega predsednika države Mohameda Hatamija, ki že nekaj časa ni v dobrih odnosih z oblastmi.

V prenosu državne televizije je bilo videti množice ljudi, ki so se zbrale na cestah okoli univerze v Teheranu, kjer je vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej vodil pogrebno molitev. Po molitvi bodo Rafsandžanija pokopali v mavzoleju ajatole Homeinija, vodje islamske revolucije leta 1979, na jugu Teherana.

V državi od ponedeljka velja tridnevno žalovanje. Po glavnem mestu plapolajo črne zastave, ponekod pa so obešeni tudi plakati s fotografijami Hameneja in Rasfandžanija.

Tudi Bela hiša izrazila sožalje
Iran prejema sožalna pisma z vsega sveta. Sožalje so izrazili tudi v Beli hiši, kar se ni zgodilo od islamske revolucije, ki je privedla do prekinitve vezi med Teheranom in Washingtonom. Poudarili so, da je bil nekdanji predsednik pomembna osebnost v zgodovini islamske republike, in izrazili sožalje njegovi družini in svojcem.

Rafsandžani je veljal za zmernega in sposobnega politika. Predsednik je bil med letoma 1989 in 1997 ter mentor sedanjemu reformističnemu predsedniku Rohaniju. Veljal je za zaupnika dolgoletnega vrhovnega voditelja države ajatole Homeinija. Med njegovo vladavino je bil dvakrat zapored predsednik parlamenta, po Homeinijevi smrti leta 1989 pa je postal predsednik države.

Po izteku predsedniškega mandata je za predsednika podprl zmernega Mohameda Hatamija, ki je na volitvah leta 1997 zmagal, nato pa prišel navzkriž s skrajno klerikalno strujo v državi.

Leta 2005 se je Rafsandžani znova podal v boj za predsednika, a ga je premagal bolj konservativni Mahmud Ahmadinedžad. Ker se je odkrito postavil proti trdi liniji, so ga označili za oporečnika in mu prepovedali voditi petkove molitve v Teheranu.

Kljub temu se Rafsandžani ni popolnoma umaknil s političnega prizorišča. Leta 2013 je na predsedniških volitvah zmagal njegov varovanec Rohani, ki je pozneje z Zahodom dosegel jedrski dogovor in odpravo sankcij proti Iranu.