Močno deževje je mnoge romarje ustavilo na poti v Meko. Foto: EPA
Močno deževje je mnoge romarje ustavilo na poti v Meko. Foto: EPA
Meka
Oblasti romarje opozarjajo na upoštevanje preventivnih ukrepov. Foto: EPA

V Meki poteka vsakoletno romanje hadž in verniki so se danes zbrali na gori Arafat, kjer so molili do sončnega zahoda. V sredo je mesto Džeda, ki je izhodišče za pot proti Meki, prizadelo eno najhujših deževij in posledično poplav v zadnjih letih, vendar so savdske oblasti sporočile, da to med romarji ni zahtevalo žrtev, je pa več tisočim preprečilo odhod v Meko.

Savdske oblasti so vse romarje še posebej opozorile na previdnost v deževnem vremenu, s katerim se je povečala možnost nevarnih brezglavih dirov, ki so romanja zaznamovala v preteklih letih. Romarji so upoštevali nasvet oblasti in večinoma ostali v svojih šotorih. V četrtek so se prebudili v jasno jutro.

"Dež je blagoslov Alaha. Zdaj bomo odšli molit in prosit Alaha za odpuščanje in milost, za dobro naših otrok in vseh muslimanov," je dejal egiptovski romar Naser Abu Ahmed.

Štiri žrtve gripe med romarji
A vremenske nevšečnosti niso edina skrb oblasti ob letošnjem romanju, saj so zaradi strahu pred novo gripo okrepljeni zdravstveni ukrepi. Zaradi omenjenega strahu letos oblasti pričakujejo manjši obisk, predvsem domačih vernikov. Hadža se vsako leto udeleži okoli dva milijona vernikov z vsega sveta.

Zaradi virusa H1N1 so od sobote umrli štirje romarji, toda oblasti opozarjajo, da ni razloga za paniko. Po podatkih ministrstva za zdravje je z novo gripo okuženih samo 67 romarjev. "Vse poteka gladko zahvaljujoč Alahu," je pojasnil tiskovni predstavnik ministrstva Kaled Marglani.

Poleg poplav in pojava nove gripe za zdaj ne poročajo o nobenih težavah, ki so jim bili priča v preteklih letih, kot so požari, zrušeni hoteli, spopadi med policijo in protestniki ter tragični stampedi zaradi prevelike gneče. Za gladek potek romanja so zaslužne tudi številne prenove v zadnjem letu, s katerimi so oblasti omogočile lažji pretok ljudi.