Po besedah policije je v Maputu zavladal
Po besedah policije je v Maputu zavladal "splošen nered". Foto: EPA

Mozambiške oblasti so že predtem opozorile, da ne bodo dovolile protestnega shoda, a so se v Maputu vseeno zbrali številni protestniki in z zaporami cest ter s sežiganjem pnevmatik izrazili nezadovoljstvo nad vse višjimi cenami osnovnih dobrin v tej revni južnoafriški državi, kjer 70 odstotkov prebivalstva živi pod pragom revščine.

Policija je najprej skušala protestnike razgnati s solzivcem in gumijastimi naboji, a ko je teh zmanjkalo, je začela streljati s pravim strelivom in ubila šest ljudi. Oblasti zagotavljajo, da imajo razmere pod nadzorom, in vse pozivajo k miru ter sodelovanju s policijo.

Dražji uvoz
Protesti naj bi izbruhnili, potem ko je vlada v sredo za 30 odstotkov zvišala cene kruha, kar je rezultat visokih cen pšenice na svetovnih trgih, prebivalci pa se vse težjo borijo tudi z naraščajočimi cenami goriva in drugih življenjskih dobrin.

Ker je Mozambik močno odvisen od uvoza iz sosednje Južnoafriške republike, so se s krepitvijo južnoafriškega randa v primerjavi z nacionalno valuto v zadnjih mesecih podražili tudi uvoženi izdelki.

To je najhujše nasilje v Mozambiku po letu 2008, ko je bilo v protestih ubitih najmanj šest ljudi. Tudi takrat so ljudi na ulice pognali visoki življenjski stroški in cene goriva, vlada pa je pozneje popustila in privolila v znižanje cen goriva za minibuse.