ZDA in Južna Kareja vsako leto izvedejo skupne vojaške vaje. Foto: Reuters
ZDA in Južna Kareja vsako leto izvedejo skupne vojaške vaje. Foto: Reuters

Cilj vaj je poslati jasno sporočilo Severni Koreji, naj preneha izzivati in groziti z jedrskim orožjem, je pred dnevi dejal obrambni minister ZDA Robert Gates.

Na vajah sodeluje tudi ameriška letalonosilka na jedrski pogon George Washington, ki se je iz pristanišča Pusan napotila proti Japonskemu morju. Vaje bodo trajale štiri dni, na njih pa sodeluje okoli 8.000 ameriških in južnokorejskih vojakov, 20 ladij in 200 letal.

Skupne ameriško-korejske pomorske vaje so odziv na marčno potopitev južnokorejske vojaške ladje v Rumenem morju, ko je umrlo 46 ljudi. Mednarodna preiskava je pokazala, da je ladjo potopil torpedo s severnokorejske podmornice, a Pjongjang to jezno zanika.

Severna Koreja je še pred začetkom vaj svarila, da bodo potisnile korejski polotok na rob vojne in napovedala "sveto vojno" kadar koli bi bilo treba in "fizični odgovor" na "neodgovorne" vaje.

Pjongjang pa ni edini, ki je nezadovoljen zaradi skupnih vojaških vaj. Peking je izrazil nezadovoljstvo zaradi obsežne vojaške opreme v Rumenem morju na zahodni obali korejskega polotoka, zato so večji del vaj premestili na vzhodno obalo, v Japonsko morje.