Glavna tema srečanja zunanjih ministrov Aseana je Severna Koreja. Foto: Reuters
Glavna tema srečanja zunanjih ministrov Aseana je Severna Koreja. Foto: Reuters
Južna Koreja
ZDA in Južna Koreja vsako leto pripravljajo vojaške vaje. Foto: Reuters

Pjongjang je v četrtek ob robu zasedanja Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) posvaril ZDA in Južno Korejo, naj prekličejo za nedeljo predviden začetek skupnih vojaških vaj, če želijo Korejski polotok brez jedrskega orožja. Obenem je ZDA pozval, naj se odpovejo v sredo napovedanim novim sankcijam.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je Severni Koreji zabrusila, da vodi kampanjo provokativnega in nevarnega obnašanja. Mirna rešitev vprašanj na Korejskem polotoku bo mogoča le, če bo Severna Koreja temeljito spremenila svoje obnašanje, je dejala na srečanju Aseana v Hanoju v Vietnamu.

Kitajska nezadovoljna z vajami
Predstavnik Pjongjanga v Hanoju Ri Tong Il je v odzivu zagrozil s "fizičnim odgovorom" na napovedane sankcije, vojaške vaje ZDA in Južne Koreje pa označil za primer "diplomacije s topnjačami" iz 19. stoletja. "Smo v novem stoletju, v katerem azijske države potrebujejo mir in razvoj, in Severna Koreja si tudi prizadeva za to," je dodal Ri.

ZDA in Južna Koreja trdijo, da so vojaške vaje, v katerih bo sodelovala letalonosilka USS George Washington, 20 drugih ladij in podmornic, 100 letal in 8.000 vojakov, namenjene odvračanju severnokorejske grožnje. Vaje je kritizirala tudi Kitajska in opozorila pred vsakršnimi dejanji, ki bi lahko "zaostrila regionalne napetosti". Japonska po drugi strani v znak podpore vajam tja pošilja štiri vojaške opazovalce.

Pjongjang zavrača krivdo za potopitev
Razmere na Korejskem polotoku so se zaostrile po marčevski potopitvi južnokorejske vojaške ladje, ki je zahtevala smrt 46 mornarjev. Mednarodna preiskava je pokazala, da je bil v potopitev vpleten Pjongjang, kar zadnji odločno zavrača. Varnostni svet ZN-a je pretekli mesec potopitev obsodil, ni pa določil neposrednega krivca.

Članice 10-članskega Aseana so na srečanju sprejele izjavo, ki izraža "globoko zaskrbljenost" zaradi incidenta in izraža podporo resoluciji VS-ju ZN-a, a hkrati neposredno ne obsoja Pjongjanga. V Hanoju je potekalo tudi lobiranje za ostrejšo izjavo.