Clintonova in Gates sta z veliko mero radovednosti opazovala območje pri Panmundžonu, kjer je stik s Severno Korejo še najbolj neposreden. Foto: Reuters
Clintonova in Gates sta z veliko mero radovednosti opazovala območje pri Panmundžonu, kjer je stik s Severno Korejo še najbolj neposreden. Foto: Reuters
Letalonosilka USS George Washington
Letalonosilka USS George Washington je že prispela v Južno Korejo, kjer bo sodelovala pri skupnih vojaških vajah. Foto: Reuters
Clintonova na meji s Severno Korejo

Ameriška državna sekretarka je skupaj z ameriškim obrambnim ministrom Robertom Gatesom obiskala območje med Korejama, ki je široko nekaj manj kot pet kilometrov, na obeh straneh pa je razporejenih na sto tisoče vojakov, le štiri mesece po incidentu na morju, najhujšem po koncu korejske vojne leta 1953, v katerem je bilo ubitih 46 južnokorejskih vojakov.

Preplah ali severnokorejska radovednost?
Nenaden obisk dveh visokih predstavnikov ZDA v Panmundžonu, kjer so v tamkajšnjih barakah pred 57 leti sklenili premirje med Severom in Jugom, je močno presenetil severnokorejske stražarje. Eden izmed poveljujočih severnokorejskih častnikov je pritekel v osrednjo barako, kjer si Severni in Južni Korejci stojijo iz oči v oči, močno pa se je okrepilo tudi število vojakov na opazovalnicah.

Čeonan vzrok na nove vojaške vaje
Preiskava je pokazala, da je južnokorejsko vojaško ladjo Čeonan zadel severnokorejski torpedo, kar pa v Pjongjangu zanikajo. Ameriška državna sekretarka je poudarila, da je Južna Koreja v zadnjih desetletjih izjemno napredovala, po drugi strani pa ljudje v Severni Koreji zaradi izolacije države hudo trpijo.

"Naše sporočilo Severu je, da obstaja tudi druga pot, pot, od katere lahko imajo ljudje v Severni Koreji korist. A dokler ne bo prišlo do spremembe usmeritve, bodo ZDA trdno podpirale Južno Korejo," je dejala Clintonova.

ZDA in Južna Koreja bodo v nedeljo začele štiridnevne skupne vojaške vaje, na katerih bo sodelovala tudi ameriška letalonosilka George Washington, ki je že priplula v južnokorejsko pristanišče Busan. Med vajo v Vzhodnem (Japonskem) morju bosta zaveznici vadili odziv ob napadu Severne Koreje. Pjongjang je vajo obsodil kot nepotrebno rožljanje z orožjem.

Clintonova na meji s Severno Korejo