Francija je v državo poslala 1.600 svojih vojakov, EU pa je obljubil, da bo od marca dalje poslal 500 vojakov. ZDA so obljubile logistično podporo. Foto: Reuters
Francija je v državo poslala 1.600 svojih vojakov, EU pa je obljubil, da bo od marca dalje poslal 500 vojakov. ZDA so obljubile logistično podporo. Foto: Reuters

Predsednik Francois Hollande je po sestanku z vodstvom obrambnega komiteja pozval Evropsko unijo, naj pospeši namestitev 500 pripadnikov misije Euforja v Srednjeafriški republiki. Kot so pojasnili v Parizu, bo teh 400 vojakov vključenih v misijo EU-ja, ko bo ta začela delovati.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton je sporočila, da bo EU v Srednjeafriško republiko poslal okoli 1.000 vojakov.

Milijon beguncev zapustilo državo
Obubožana država je marca lani po državnem udaru padla v kaos in vrtinec nasilja, zaradi katerega je iz države, ki ima 4,6 milijona prebivalcev, zbežalo milijon ljudi.

V državi je sicer 5.300 pripadnikov Afriške unije, ki v tej nekdanji francoski koloniji delujejo v skladu z mandatom Združenih narodov. Do marca naj bi se njihovo število povečalo na 6.000.

AI: Pripadniki mirovnih sil nemočni
Organizacija Amnesty International (AI) je nedavno v svojem poročilu izpostavila, da se v Srednjeafriški republiki nad muslimani izvaja etnično čiščenje, pripadniki mednarodnih mirovnih sil pa so nemočni, da bi to preprečili.

Etnično čiščenje nad muslimani poteka od januarja letos na zahodnem delu države. Umorjenih naj bi bilo najmanj 200 muslimanskih civilistov, ki so jih zakrivile vojaške skupine krščanskih skrajnežev, znane kot antibalaka. Te so ustavili ob marčevskem državnem udaru leta 2013, ki ga je izvedla muslimanska uporniška skupina Seleka.