Francija je po napadu izredno stanje podaljšala še za tri mesece. Foto: Reuters
Francija je po napadu izredno stanje podaljšala še za tri mesece. Foto: Reuters
Žalovanje za žrtvami četrtkovega napada. Foto: Reuters
V Nici še žalujejo
V Franciji vpoklicali 12 tisoč rezervistov

Francija, ki je po napadu v soboto začela tridnevno žalovanje, ima po državi razvrščenih okoli 120.000 policistov in vojakov. Med 12.000 rezervisti je 9.000 pripadnikov vojaške policije in še 3.000 policistov.

31-letni Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, Francoz tunizijskega rodu, je v četrtek zvečer z 19-tonskim tovornjakom hladilnikom skozi množico, zbrano na Promenade des Anglais ob praznovanju državnega praznika ob obletnici padca Bastilje, divjal med ljudmi dva kilometra, preden so ga ubili policisti. V množico je zapeljal kmalu po koncu velikega ognjemeta, s katerim so končali praznovanje.

V priporu sedem ljudi
Po podatkih francoskih oblasti je v napadu umrlo najmanj 84 ljudi, od tega deset otrok oziroma najstnikov, okoli 200 ljudi je ranjenih. Med žrtvami je veliko tujcev. Odgovornost za napad je v soboto prevzela džihadistična skupina Islamska država (IS). "Napad je izvedel v odgovor na pozive k napadom na civiliste koalicije, ki se bori proti Islamski državi," so sporočili.

Francoski premier Manuel Valls je dejal, da "zdaj vemo, da je bil morilec zelo hitro radikaliziran". "IS-jev prevzem odgovornosti in nagla radikalizacija storilca potrjuje islamistično naravo tega napada," je povedal za časnik Le Journal du Dimanche.

Medtem je francoska policija v Nici v povezavi z napadom danes aretirala dva človeka, moškega in žensko. V priporu je tako že sedem ljudi, povezanih z Lahouaiej-Bouhlelom, vključno z njegovo ženo, s katero sta bila v ločitvenem postopku. V zvezi z napadom so sicer preiskovalci zaslišali že več sto ljudi.

Prizorišče obiskal že pred dogodkom
Vir blizu preiskavi je za AFP povedal, da je Bouhlel prizorišče napada z najetim tovornjakom obiskal že v dneh pred napadom. Po Angleški promenadi naj bi tako peljal že 12. in 13. julija.

Angleško promenado so po napadu zaprli, znova pa jo bodo v celoti odprli za promet danes po 11.45, ko se bodo žrtev napada spomnili z minuto molka. Na prizorišču napada gorijo številne sveče, žalujoči pa so tja prinesli tudi veliko rož.

V Nici še žalujejo
V Franciji vpoklicali 12 tisoč rezervistov