V Maliju je okoli 4.000 francoskih vojakov, ki so iz večjih mest na severu države pregnali islamske borce. Foto: EPA
V Maliju je okoli 4.000 francoskih vojakov, ki so iz večjih mest na severu države pregnali islamske borce. Foto: EPA
Mali
Potem ko so islamski skrajneži lani prevzeli nadzor na severom Malija, je svoje domove zapustilo okoli 400.000 prebivalcev. Foto: EPA

Nekdanja ameriška veleposlanica Vicki Huddleston je v pogovoru za BBC povedala, da je Francija plačala 17 milijonov dolarjev za izpustitev talcev, ki so jih islamski skrajneži leta 2010 ugrabili iz rudnika urana v Nigru.

Huddlestonova je s prstom pokazala tudi na druge evropske države, med njimi Nemčijo, ki je za odkupnine za izpustitev svojih državljanov iz rok ugrabiteljev plačala skoraj 90 milijonov dolarjev.

Francija vseskozi zanika, da bi za izpustitev plačala odkupnine.

"Al Kaidi gre za denar"
ZDA imajo že dolgo časa politiko, da ne plačujejo odkupnin v zameno za prostost zajetih ameriških državljanov, saj nočejo, da bi bila to spodbuda za ugrabljanje Američanov.

"Vse evropske države, ki so plačale odkupnine, so to zanikale, in verjetno veste, da to zanikajo, ker gre denar neposredno prek različnih kanalov v malijski vladi," je povedala nekdanja veleposlanica.

Spomnila je, da je med njenim službovanjem v Maliju kot posrednik z krajevno vejo Al Kaide pogovarjal zdaj že preminuli guverner na območju mesta Gao. Skupine Al Kaide ne izpuščajo talcev zaradi svoje dobrosrčnosti, je dejala.

Prav odkupnine v zameno za zajete zahodne talce so poleg tihotapljenja mamil in beguncev eden od glavnih virov financiranja skrajnih skupin, ki delujejo na obsežnem in neposeljenem področju Sahare in Sahela.

Milijoni dolarjev so tem skupinam pomagali, da so se dobro oborožile in izurile, zato predstavljajo velik izziv za oblasti v državah na tem območju, ki brez tuje vojaške pomoči niso sposobne nadzirati odročnih območij, kjer imajo skrajneži svoja skrivališča.

V Mali je medtem prispelo 70 inštruktorjev Evropske unije, prva skupina od skupno 500 evropskih vojaških inštruktorjev, ki bodo pomagali malijski vojski. Štiri inštruktorje bo poslala tudi Slovenija.