Foto:
Foto:
Proti prepovedi nošenja rut v francoskih šolah so protestirale tudi ženske v Iraku.

Za zakon, ki prepoveduje nošenje islamskih rut, judovskih kapic in večjih križev v javnih šolah, je glasovalo 494 poslancev, proti pa jih je bilo 36.

O zakonu še v senatu
Gre za prvo branje predloga zakona, ki ga mora zdaj potrditi senat, nato pa ga morajo sredi marca znova sprejeti poslanci ljudske skupščine, kar pa naj bi bila le še formalnost. Pred glasovanjem je francoski šolski minister Luc Ferry dejal, da je v zadnjih treh letih narasel rasizem in antisemitizem, zakon pa naj bi to preprečil v šolah.

Chirac in Raffarin podpirata zakon
Zakon je po mnenju francoskega predsednika Jacquesa Chiraca in premierja Jeana Pierra Raffarina nujno potreben za zaščito posvetne narave francoske republike. Predlogu zakona so poslanci po dveh dneh vroče razprave dodali še dve dopolnili, ki so ju predlagali socialisti.

Nestrinjanje muslimanov
Zakonu, ki naj bi začel veljati jeseni z novim šolskim letom, ostro nasprotujejo muslimanska skupnost v Franciji in tudi muslimani po svetu, ker naj bi bil diskriminatoren in kršil versko svobodo. Zaradi zakona so muslimani v preteklih tednih v Franciji in po svetu pripravili mnoge proteste.