V zadnjih 15 letih so v Jemnu ugrabili več kot 200 tujcev. Večino so izpustili nepoškodovane. Foto: EPA
V zadnjih 15 letih so v Jemnu ugrabili več kot 200 tujcev. Večino so izpustili nepoškodovane. Foto: EPA

Dve ženski in moški so delali za francosko humanitarno organizacijo Triangle Generation Humanitaire, ugrabili pa so jih 28. maja, ko so odhajali iz restavracije v mestu Hadramavt, ki stoji približno 600 kilometrov vzhodno od jemenske prestolnice Sana.

Vodja plemena, ki je sodeloval pri pogajanjih za njihovo izpustitev, je povedal, da so dobrega zdravja in da so že na poti v domovino. Po kopnem so odpotovali v Oman, od koder bodo nato z letalom odpotovali domov. Podrobnosti njihove izpustitve niso znane.

Plemenski vodja je povedal še, da so za izpustitev humanitarnih delavcev ugrabiteljem plačali odkupnino, ni pa povedal, koliko. Po ugrabitvi se je govorilo, da zahtevajo 12 milijonov dolarjev.

Zahvala predsednika Sarkozyja
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy se je danes za pomoč zahvalil sultanu Omana in omanskim oblastem. "Predsednik se toplo zahvaljuje sultanu Omana in omanskim oblastem za njihovo ključno pomoč, pa tudi vsem drugim, ki so pripomogli k srečnemu razpletu zgodbe," so zapisali v izjavi iz Elizejske palače.