Francija ima tako največjo muslimansko skupnost v Evropi kot tudi judovsko. Foto: EPA
Francija ima tako največjo muslimansko skupnost v Evropi kot tudi judovsko. Foto: EPA
Shod za priznanje Palestine pred slovenskim parlamentom. Foto: MMC RTV SLO

Nova potrditev za Palestino sledi odločitvama španskega in britanskega parlamenta, ki sta skorajda soglasno podprla priznanje palestinske države. Korak najprej je naredila Švedska, ki jo je že uradno priznala.

Izrazi podpore za priznanje palestinske države so odraz naraščajočih frustracij v Evropi zaradi zastalega bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

Današnja odločitev francoskih poslancev za francosko politiko ni obvezujoča, je pa po pričakovanjih naletela na nezadovoljstvo pri Izraelu, saj je izraelski premier Benjamin Netanjahu izid glasovanja označil za "hudo napako".
"Izrael meni, da bo glasovanje v narodni skupščini okrnilo možnost dogovora med Izraelom in Palestinci," je zapisalo izraelsko veleposlaništvo v Parizu. Dodali so, da današnja odločitev "škodi palestinskemu položaju in pošilja napačno sporočilo ljudem in voditeljem v regiji".

V Jeruzalemu tudi menijo, da je rešitev mogoče doseči samo z "odkritimi in neposrednimi pogovori med obema stranema, in ne z enostranskimi ukrepi katere izmed strani ali tretje strani".

Nasprotno menijo Palestinci, ki so Francijo pozvali, naj po glasovanju nadaljuje ukrepe za priznanje palestinske države. "Francosko vlado pozivamo, naj glasovanje v parlamentu spremeni v dejanja," je zapisala vidna predstavnica Palestinske osvobodilne organizacije Hana Ašravi.

Francozi za Palestino
Francoski zunanji minister Laurent Fabius je pred dnevi dejal, da je palestinski status quo nesprejemljiv in da bo Francija priznala palestinsko samostojnost, če bodo diplomatska prizadevanja znova propadla. Pozval je tudi, da bi morali rešitev za bližnjevzhodno krizo najti v dveh letih.

Po zadnji anketi več kot 60 odstotkov Francozov podpira palestinsko državo, ima pa Francija največjo judovsko in muslimansko skupnost v Evropi, napetosti na Bližnjem vzhodu pa navadno samo še okrepijo napetosti med obema skupnostma.

Medtem ko večina držav v razvoju priznava Palestino, je večina zahodnoevropskih držav ne in s tem sledijo izraelskemu in ameriškemu stališču, da rezultat mirovnih pogajanj ne more biti samostojna Palestina.
In Slovenija? V petek je parlamentarni odbor za zunanjo politiko na pobudo Združene levice sicer razpravljal o pobudi o takojšnjem priznanju Palestine kot neodvisne države, a je na koncu kljub načelni podpori večine poslancev, razen SDS-a, na pobudo SMC-ja sprejel alternativni sklep, naj se o tem najprej izreče vlada in svojo odločitev pošlje v DZ.