Če gre verjeti zadnjim javnomnenjskim raziskavam, se Franciji na naslednjih volitvah obeta zasuk v desno. Celo skrajno desno, saj stranka Front National dobiva vse več privržencev. Foto: EPA
Če gre verjeti zadnjim javnomnenjskim raziskavam, se Franciji na naslednjih volitvah obeta zasuk v desno. Celo skrajno desno, saj stranka Front National dobiva vse več privržencev. Foto: EPA
Marine Le Pen
Predsednica Front Nationala Marine Le Pen nadaljuje delo svojega očeta Jean-Marie Le Pena, ki je tudi ustanovil stranko, ki je vsa leta vztrajala bolj na robu francoske politike, v zadnjih letih pa vse bolj pridobiva veljavo. Foto: EPA

Zadnja javnomnenjska raziskava v Franciji, ki je preverjala stanje v francoski politiki pred majskimi evropskimi in lokalnimi volitvami, je pokazala, da kar četrtina francoskih volivcev podpira skrajno desno stranko Front National. To je prvi znak, da bi lahko skrajna desnica dobila več podpore od vladajoče socialistične in glavne opozicijske stranke UMP.

Raziskava, ki jo je na 1.893 volivcih izvedel inštitut Ifop, je pokazala, da bi 24 odstotkov volivcev na volitvah maja prihodnje leto podprlo stranko Front National, 22 odstotkov volivcev bi glasovalo za opozicijsko UMP (Union de mouvement populaire), 19 odstotkov volivcev pa bi podprlo vladajočo socialistično stranko. "Prvič se je v raziskavi javnega mnenja na nacionalni ravni pokazalo, da vodi stranka Front National," so sporočili iz Ifopa.

Izsledke raziskave je prvi objavil Nouvel Observateur, ki je ob tem opozoril, da to niso napovedi za majske volitve, a da številke kažejo velikanski porast v podpori Front Nationalu. Na volitvah v Evropski parlament leta 2009 je stranka namreč zbrala le 6,34 odstotka glasov.

"Francozi si želijo vzeti usodo v svoje roke"
"Francozi so pokazali pripravljenost, da vzamejo usodo v svoje roke in vrnejo svoji državi suverenost," je povedal generalni sekretar stranke Steeve Briois, ki je obljubil tudi "nepričakovan potres" na evropskih volitvah. Stranka volivce lovi z obljubami o zmanjšanju kriminala v državi in o izgonu nezakonitih priseljencev, vse več privržencev pa dobijo tudi zaradi razočaranja volivcev nad vladajočo socialistično stranko in opozicijo.

Da je stranka Front National resnično v porastu, so pokazale tudi nedeljske delne volitve v kantonu Brignoles v mestu Var na jugu Francije, kjer je kandidat Front Nationala Laurent Lopez zbral 53,9 odstotka glasov in tako premagal protikandidata iz stranke UMP. Marine Le Pen je ob zmagoslavju svojega kandidata dejala, da to kaže na "resnično željo Francozov po spremembah".

Svojo naklonjenost skrajno desničarski stranki je pred kratkim izrazil tudi eden najpriljubljenejših francoskih igralcev Alain Delon, ki je dejal, da podpira porast podpore stranki. Delon je že večkrat javno govoril o svojem prijateljstvu z ustanoviteljem in nekdanjim voditeljem stranke Jean-Marie Le Penom, v intervjuju za švicarski časopis Le Matin pa je Delon dejal: "Le Pen in njegova hčerka sta se več let borila, a sta bila ves čas sama. Zdaj prvič nista več sama. Francozi so z njima".

Hollande opozarja na porast ekstremizma
Na porast desnice se je v Nouvel Observateurju odzval tudi francoski predsednik Francois Hollande, ki počasi, a vztrajno izgublja poporo med Francozi. Pojasnil je, da je porast nacionalizma in populizma v Evropi posledica strahu pred propadom, strahu pred porastom islama in pa posledica staranja populacije.

Hollande je dejal, da je zelo verjetno, da bo v Evropskem parlamentu po majskih volitvah sedel velik delež Neevropejcev. "To bo zagotovo nazadovanje in bo pomenilo grožnjo z blokado dela parlamenta," je povedal predsednik, ki se ne ozira na grožnje Marine Le Pen, da bo tožila vsakega, ki bo Front National imenoval skrajnodesničarska stranka. "Ko se srečamo s skrajneži, je najbolje, da ohranimo trezno glavo," je še dodal Hollande.