Oblasti so morale zaposliti dodatne varnostnike, ki so varovali Elisabeth in otroke med prebivanjem na kliniki. Foto: EPA
Oblasti so morale zaposliti dodatne varnostnike, ki so varovali Elisabeth in otroke med prebivanjem na kliniki. Foto: EPA

V začetku maja je svet pretresla in zgrozila novica o 74-letnem Josefu Fritzlu, ki je imel hčer Elisabeth od njenega 18. leta zaprto v skrivnih prostorih v kleti svoje hiše, kjer mu je rodila sedem otrok, od katerih je eden umrl kmalu po rojstvu. Tri otroke je Fritzl vzgajal s svojo ženo v zgornjih nadstropjih hiše v Amstettenu, medtem ko so preostali trije otroci ostali zaprti pri materi v kleti.

Avstrijske oblasti so vložile veliko naporov, da bi po razkritju srhljive zgodbe Elisabeth in njenih šest otrok ubranile pred očmi medijev, ki so se na vsak način hoteli dokopati do fotografij zlorabljene ženske in njenih otrok, da bi potešili radovednost javnosti.

Novi dom le uro od "hiše groze"
V prvih dneh na prostosti, ko so Elisabeth z otroki nastanili v bolnišnici, se je govorilo, da bo družina prevzela povsem novo identiteto in se mogoče celo preselila v drugo državo. A danes 42-letna Elisabeth se je odločila, da bo zavrnila ponudbo oblasti in spremenila samo priimek ter živela na skrivni lokaciji, le uro vožnje oddaljeni od mesta, ki je za vedno zaznamoval njeno življenje. Iz psihiatrične klinike v Amstettenu naj bi se preselila decembra po sojenju njenemu očetu.

Vir iz klinike je povedal, da je Elisabeth zavrnila zamenjavo identitete, saj se "zaveda, da bi ljudje znali sešteti dva in dva". "Nemogoče bi bilo ustvariti sedem popolnoma novih oseb, razen, če bi se preselili na drug konec sveta," še dodaja vir.

G. V.