Mesić je bil trikrat pri Gadafiju - leta 1992, 2003 in 2008. Foto: EPA
Mesić je bil trikrat pri Gadafiju - leta 1992, 2003 in 2008. Foto: EPA
Naveza Gadafi-Mesić

S padcem režima pobeglega libijskega voditelja Moamerja Gadafija se razkrivajo tudi podrobnosti razmetavanja libijskega denarja za financiranje tujih državnikov. Zasedeni arhivi libijske obveščevalne službe razkrivajo, da se je denar stekal k posameznim politikom iz Zahodne Evrope, ZDA in tudi tistim z območja nekdanje Jugoslavije, poroča hrvaški časopis Večernji list.

Najdeni dokumenti pričajo o financiranju francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, italijanskega premierja Silvia Berlusconija, ameriškega diplomata Davdia Welcha, omenja pa se tudi financiranje posameznih hrvaških strank in predvolilne kampanje nekdanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića.

"Politični plačanci so se predali za pest dolarjev"
Predsednik libijske Republikanske stranke za demokracijo in pravico Farag Abu Aleš je za Večernji list povedal, da ima za hrvaške plačance, ki so se za majhen denar borili na strani Gadafijevega režima, še nekaj opravičila, saj so bili pripravljeni dati svoje življenje, kar pa ne more reči za dvolične politične plačance, ki so, čeprav so polni denarja, prodajali sebe, svojo moralo in etiko za pest dolarjev.

Aleš je dejal, da je glede na njegove podatke Gadafi financiral Mesićevo predvolilno kampanjo, kar dokazujejo dokumenti. Na vprašanje, ali ima za svoje trditve tudi dokaze, je odgovoril, da stoji za vsako svojo trditvijo, saj so te dokumente našli uporniki, ko so zasedli poslopje Gadafijeve obveščevalne službe.

Mesić je vse obtožbe zanikal in zatrdil, da je njegova predvolilna kampanja financirana zakonito, o čemer obstaja tudi vsa dokumentacija. Po njegovih besedah so obtožbe plod novinarjeve nestrpnosti do njega in to vse zaradi tega, ker je Mesić skušal preprečiti objavo intervjuja. Mesić je še dodal, da je povsem jasno, da Gadafi ne bi financiral demokracije v Evropi. Napovedal je tožbo proti novinarju.

Naveza Gadafi-Mesić