Gadafi je pozval svoje privržence, naj se pripravijo na boj. Foto: EPA
Gadafi je pozval svoje privržence, naj se pripravijo na boj. Foto: EPA
Libijski uporniki
Uporniki trdijo, da nadzirajo pomembna mesta v okolici Tripolisa. Foto: EPA

Libijski voditelj je svoje privržence v libijski prestolnici v zvočnem posnetku pozval, naj "bodo pripravljeni na boj za osvoboditev naše čiste in dobre dežele". "Moj glas slišite tudi med obstreljevanjem. Konec bo obstreljevanja, konec bo opozicije, konec poraženega Nata, konec oslov v Zalivu, Libijci pa bodo ostali. Pojdite na fronto, k bojem, k orožju, v bitke za osvoboditev Libije ped za ped pred izdajalci in Natom," je v nagovoru, ki ga je v živo prenašala tudi libijska državna televizija, dejal Gadafi.

Družine bežijo iz Tripolisa
Novinarska agencija Reuters je poročala, da naj bi se predstavniki Gadafija in upornikov sešli na tunizijskem otoku Džerba. Libanonski mediji medtem trdijo, da namerava Gadafi kmalu pobegniti iz Tripolisa, od koder beži vse več družin. Vlada je zanikala tako srečanje na Džerbi kot navedbe, da sta na letališču v Tripolisu pristali dve južnoafriški letali, ki naj bi Gadafija prepeljali v izgnanstvo.

Egiptovske letališke oblasti so medtem sporočile, da je z letalom v Kairo prispel libijski notranji minister Nasr al Mabruk Abdulah z devetimi člani svoje družine. Prispeli so s posebnim letalom iz Tunisa, egiptovskim oblastem pa so dejali, da so na počitnicah, a se kljub temu širijo domneve, da je prebegnil.

Vlada zanika navedbe upornikov
Gadafi je svoje privržence nagovoril - prvič, odkar so uporniki začeli ofenzivo v okolici Tripolisa - nekaj ur za tem, ko so uporniki sporočili, da so dosegli napredek v številnih mestih na zahodu države, tudi v mestu Zavija, ki leži le 50 kilometrov od prestolnice, in mestu Garjan, ki leži 80 kilometrov južno od Tripolisa. Če bi mesta padla v roke upornikov, bi bil Tripolis na kopnem obkrožen z uporniki, dostop do mesta po morju pa nadzira Nato. Vlada trditve upornikov zanika.

Velike izgube upornikov
Uporniki naj bi se po poročanju televizije Al Džazira pomaknili v središče Zavije, kjer so potekali srditi spopadi, in pri tem utrpeli velike izgube. Eden izmed vojaških poveljnikov uporniške vojske Bašir Ahmed Ali je povedal, da uporniške sile nadzorujejo zahodni in južni vhod v mesto, po nekaterih navedbah pa naj bi svojo uporniško zastavo že dvignili nad osrednjim trgom v mestu. Ali je dodal, da libijska vojska še vedno nadzoruje vzhod in središče mesta, kjer so nameščeni številni ostrostrelci. Po nekaterih navedbah naj bi uporniki svojo zastavo že dvignili nad osrednjim trgom v mestu.

Bo Gadafi poslal okrepitve?
Uporniki se po besedah predstavnika Zavije v nacionalnem prehodnem svetu bojijo, da bo vlada v pristaniško mesto poslala okrepitve, saj bi padec Zavije v roke upornikov lahko pomenil preobrat v vojni. Zavija ne nadzira le glavne ceste zahodno od Tripolisa do Tunizije, tamkajšnja rafinerija - edina na zahodu države - vladne sile oskrbuje tudi z večino nafte, ki jo potrebujejo. Zavija je na začetku upora proti dolgoletni vladavini Gadafija že bila v rokah upornikov, ki pa so jih vladne sile pregnale s tanki in jim zadale velike izgube.

O hudih spopadih poročajo tudi iz Garjana, kjer uporniki po svojih besedah nadzorujejo 70 odstotkov mesta in so že prodrli v njegovo središče.