Delegacijo Afriške unije je v svojem šotoru sprejel libijski voditelj Gadafi, ki se je tako po dolgem času znova pojavil v javnosti. Foto: EPA
Delegacijo Afriške unije je v svojem šotoru sprejel libijski voditelj Gadafi, ki se je tako po dolgem času znova pojavil v javnosti. Foto: EPA
Adždabija
Sopadi v Adždabiji se nadaljujejo. V nedeljo zvečer so nadzor nad mestom znova prevzeli uporniki. Foto: EPA
Obstreljevanje v Libiji

Delegacija Afriške unije, ki jo sestavljajo predsedniki Južnoafriške republike, DR Konga, Mavretanije in Malija ter ugandski zunanji minister, se je v nedeljo zvečer v Tripolisu sešla z libijskim voditeljem Gadafijem. Novico, da je Gadafi prikimal načrtu Afriške unije, je na tiskovni konferenci v Tripolisu sporočil južnoafriški predsednik Jacob Zuma, a podrobnosti o načrtu še niso povsem jasne.

Afriška unija je sporočila, da naj bi dogovor vključeval takojšnje premirje med sprtima stranema, dostavo človekoljubne pomoči v državo, zaščito tujih državljanov in dialog med vlado in uporniki o političnih rešitvah. Sporočili so še, da naj bi se z Gadafijem pogovarjali tudi o njegovem odstopu, a podrobnosti pogovorov niso znane, prav tako pa še vedno niso sprejeli dokončne odločitve.

"Delegacija bratskega voditelja Gadafija je sprejela naš predlog," je povedal Zuma in ob tem sile zveze Nato pozval, naj ustavijo napade na cilje libijske vlade. "Premirju moramo dati priložnost, da zaživi," je še dodal Zuma. Nato se na pozive še ni odzval.

Predstavniki AU-ja tudi z uporniki
Delegacija, ki skuša doseči premirje v Libiji in ki ji je svoj blagoslov dala tudi Evropska unija, se bo danes v Bregi sestala še s predstavniki upornikov. Libijski uporniki so doslej zavračali pogovore, saj zahtevajo, da se Gadafi umakne z oblasti, medtem ko je režim v Tripolisu vztrajal, da mora Gadafi ostati.

Tiskovni predstavnik upornikov je tudi tokrat že zavrnil dogovor za premirje. "Tukaj ni več nobene druge možnosti kot vojaška rešitev spora, saj je diktatorjev jezik uničenje, in ljudje, ki govorijo njegov jezik, tudi razumejo samo ta jezik," je Ahmad Bani povedal za televizijo Al Džazira in dodal, da je kakršen koli dogovor, na podlagi katerega bi Gadafi in njegovi sinovi še vedno ostali na oblasti, nesprejemljiv.

Možnosti za premirje so majhne
Predstavniki Afriške unije so že pred odhodom v Libijo obe strani pozvali, naj ustavita nasilje in omogočita dostavo človekoljubne pomoči ter začneta pogovore o političnih reformah v državi. Analitiki so prepričani, da je možnosti za dejansko premirje zelo malo, saj obe strani vztrajata pri svojem in nobena ni pripravljena na večje kompromise, ki bi jih potrebovali za dokončno ustavitev ognja. Zato bi po njihovem mnenju spopadi v Libiji lahko povzročili delitev med Zahodom in Vzhodom.

Nato v nedeljo uničil 25 tankov
Zveza Nato je v nedeljo še okrepila svoje napade na Gadafijeve sile, da bi oslabila Gadafijevo vojsko v Misrati in tako preprečila njeno napredovanje proti vzhodu, odgovorili pa so tudi na kritike upornikov, da se prepočasi odzivajo na napade Gadafijevih sil.

V sporočilu za javnost so zapisali, da so v predmestju Adždabije uničili 11 tankov libijske vojske, v bližini Misrate pa 14 tankov. Uporniki so tako z Natovo pomočjo po celodnevnih spopadih v nedeljo zvečer znova prevzeli nadzor nad Adždabijo.

Obstreljevanje v Libiji