Robert Gates je kot obrambni minister služil v administraciji Georgea Busha in Baracka Obame. Foto: Reuters
Robert Gates je kot obrambni minister služil v administraciji Georgea Busha in Baracka Obame. Foto: Reuters
Duty
Knjiga Roberta Gatesa ima 600 strani, izšla pa naj bi naslednji teden. Foto: Amazon.com
Barack Obama in Robert Gates
Gatesa je Obama kot obrambnega ministra obdržal v svojem prvem mandatu, leta 2011 pa se je Gates umaknil iz političnega življenja. Foto: EPA

Knjiga spominov nekdanjega obrambnega ministra, ki je služil tako v administraciji republikanca Georgea Busha kot v prvem mandatu demokratskega predsednika Baracka Obame, z naslovom "Dolžnost: spomini vojnega ministra" (Duty: Memoirs of a Secretary of War) bo na 600 straneh izšla prihodnji teden, odlomke pa je že objavil časopis New York Times.

Gates, ki se je od položaja poslovil leta 2011, je v knjigi zapisal, da je predsednik Obama sicer "mož osebne integritete", ki je sprejemal prave odločitve, a da se nikoli ni počutil dobro glede vojn v Iraku in Afganistanu, ki jih je podedoval od svojega predhodnika Busha. Gates je zapisal, da je Obama dvomil, da bo strategija njegove administracije za Afganistan uspela. "Nikoli nisem dvomil v njegovo podporo oboroženim silam, dvomil sem v njegovo podporo misiji," je zapisal Gates.

Obamo zanimalo le, kako čim prej iz Afganistana
Nekdanji obrambni minister je ob tem dodal, da je na sestanku marca leta 2011 dobil vtis, da Obama ne zaupa svojemu vojaškemu poveljniku na terenu, generalu Davidu Petraeusu, da ne prenese afganistanskega predsednika Hamida Karzaja, da ne verjame lastni strategiji in ne jemlje vojne kot svoje, ampak ga le zanima, kako čim prej oditi od tam.

Obamo in nekdanjo zunanjo ministrico Hillary Clinton je Gates kritiziral, da sta bila leta 2007 kot predsedniška kandidata proti povečanju števila ameriških vojakov v Iraku iz političnih razlogov. To naj bi mu odkrito priznala, kar ga je močno razočaralo. Obamo in Belo hišo je kritiziral tudi zaradi sprejemanja vojaških odločitev, saj naj bi to prevečkrat potekalo brez prisotnosti Pentagona.

Sicer pa nekdanji minister do Obame ni bil le kritičen, ampak je tudi pohvalil njegove odločitve. "Ukaz za napad na posestvo Osame bin Ladna v Pakistanu je bila ena najpogumnejših odločitev, kar sem jih videl v Beli hiši," je zapisal Gates.

"Biden na napačni strani vseh velikih političnih odločitev"
V svoji knjigi se je Gates ostro lotil tudi podpredsednika Josepha Bidena, ki ga je označil kot poštenega človeka, ki pa je bil po njegovem mnenju na napačni strani skoraj vseh velikih političnih odločitev v zadnjih 40 letih. Na pisanje se je takoj odzvala tiskovna predstavnica Sveta za nacionalno varnost Caitlin Hayden, ki je sporočila, da se Obama ne strinja z Gatesovo oceno.

"Biden je eden vodilnih državnikov svojega časa in je z vodstvom na Balkanu ter prizadevanji za končanje vojne v Iraku pomagal pri napredovanju ameriškega vodstva v svetu in predsednik se vsak dan zanaša na njegove dobre nasvete," je Haydenova prenesla mnenje Obame, Bela hiša pa je nato fotografom omogočila, da so Obamo in Bidna posneli skupaj, kar naj bi služilo še kot dodaten izraz podpore.

Okrcal tudi Bushevo administracijo in kongresnike
Gates, ki je na mestu obrambnega ministra v Bushevem drugem mandatu nasledil Donalda Rumsfelda, je bil kritičen tudi do Busheve administracije, ki po njegovem mnenju ni znala izkoristiti uvodnih uspehov v Afganistanu in Iraku. Okrcal je tudi kongresnike, ko je dejal, da je zaradi njihovega odnosa že večkrat razmišljal o odstopu. "Zasebno so razumni, ampak ko se prižge luč na kamerah med javnimi zaslišanji, ima nanje to enak učinek kot polna luna na volkodlake," je zapisal Gates.