V nemirni sudanski pokrajini Darfur se kopiči vedno več sudanske vojske in upornikov. Foto: EPA
V nemirni sudanski pokrajini Darfur se kopiči vedno več sudanske vojske in upornikov. Foto: EPA

Pomočnica ameriške zunanje ministrice Jendayi Frazer bo odpotovala v Kartum, kjer bo skušala sudansko vlado prepričati, naj v Darfurju dovoli namestitev mednarodnih sil pod vodstvom ZN-a. Dejala je, da bo sudanskemu predsedniku Omarju Al Baširju predala pismo, v katerem mu bo skušala pojasniti, da je namestitev mednarodnih mirovnih enot nujna, saj je Darfur na robu propada.

Frazerjeva je dejala, da namen ZDA ni vmešavanje v vodenje mirovne misije, ki vsekakor potrebuje privolitev sudanske vlade, ampak je njena želja zgolj umiritev razmer v Darfurju in ustavitev genocida. Zavrnila pa je ponudbo Sudana, da bi v Darfur poslal svoje vladne enote, saj po njenem mnenju te niso nepristranske in prebivalcem Darfurja ne bi pomagale.

Sudanska vlada je v četrtek zavrnila okvirno resolucijo Varnostnega sveta ZN-a, ki predvideva namestitev 17.000 mednarodnih sil v Darfur, ki bi zamenjale enote Afriške unije, ki so tako oslabljene, da ne morejo več reševati in nadzorovati vedno bolj napetih razmer v pokrajini. Vodja sudanske vladajoče stranke je dejal, da bo Sudan vsako državo, ki bo podprla resolucijo, razglasil za sovražno.