Pripadniki krščanske milice se skušajo maščevati za nasilje muslimanskih borcev, potem ko so lani prevzeli oblast v državi. Foto: Reuters
Pripadniki krščanske milice se skušajo maščevati za nasilje muslimanskih borcev, potem ko so lani prevzeli oblast v državi. Foto: Reuters
Srednjeafriška republika
Kljub obilici naravnega bogastva je Srednjeafriška republika ena izmed najrevnejših držav na svetu. Foto: Reuters

Leto dni po tem, ko so v prestolnico Bangui vkorakali pripadniki zavezništva pretežno muslimanskih milic Seleka in odstavili predsednika Francoisa Bozizeja, je Srednjeafriška republika še vedno v kaosu in začaranem krogu nasilja.

Pripadniki Seleke so se zaradi dolgoletne zapostavljenosti muslimanske manjšine na severu države po državnem udaru znesli nad večinsko krščanskim prebivalstvom, temu pa so sledili maščevalni napadi krščanskih milic na muslimanske skupnosti.

Združeni narodi so opozorili, da bi lahko medversko obračunavanje dobilo razsežnosti genocida, če se nasilje ne bo prenehalo. Nasilja ni uspelo ustaviti niti 2.000 francoskim vojakom, ki jih je Pariz poslal v svojo nekdanjo kolonijo.

Med kratkim obiskom v državi v osrčju Afrike je generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun dejal, da so francoski in afriški vojaki preobremenjeni zaradi anarhije, s katero se spopada država.

Ban je opozoril pred nekaznovanostjo etničnega čiščenja, obglavljanja žrtev in spolnega nasilja.

Razseljena četrtina prebivalstva
V zadnjem letu je bilo ubitih več tisoč ljudi, svoje domove pa jih je zapustilo okoli 1,3 milijona, kar predstavlja četrtino prebivalstva te obubožane, a z naravnimi viri, kot so diamanti, zlato in uran, bogate države.

S potrditvijo VS-ja se je zdaj oblikovala mirovna misija pod uradno oznako MINUSCA, ki bo štela do 10.000 vojakov in 1.800 policistov. Francoskim vojakom so podelili mandat za podporo misiji.

Misija bo operacijo začela 15. septembra, ko bo prevzela mandat od misije Afriške unije (MISCA), ki deluje od decembra lani in šteje 5.600 pripadnikov.

V sredo so v prestolnico prispeli prvi pripadniki misije Evropske unije, ki bo štela do tisoč vojakov pod poveljstvom francoskega generala Philippa Pontiesa. Njihovi nalogi bosta zagotavljanje varnosti v Banguiju in na tamkajšnjem letališču ter zaščita najranljivejšega dela prebivalstva.

Po ocenah EU-ja bodo skupni stroški misije znašali slabih 26 milijonov evrov, s čimer bi pokrili pripravljalni del misije in šestmesečni mandat. Evropska misija je začasna in bo svoje naloge pozneje predala mirovni misiji ZN-a.

V zadnjem izbruhu nasilja je bilo v torek ubitih 13 ljudi, ko je krščanska milica napadla mesto Dekoa okoli 300 kilometrov severno od Banguija, ki je pod nadzorom pripadnikov Seleke.

V mestu ni nameščenih pripadnikov francoske vojske ali afriških mirovnih sil, zato so se bili civilisti prisiljeni zateči v divjino.