Glavaš je gladovno stavko začel 26. oktobra, ko so ga pripeljali v zagrebški pripor. Foto: RTV SLO
Glavaš je gladovno stavko začel 26. oktobra, ko so ga pripeljali v zagrebški pripor. Foto: RTV SLO
Glavaš ostaja v priporu

Poslanci hrvaškega sabora so z veliko večino podprli osiješko in zagrebško sodišče, ki sta zahtevali Glavaševo priprtje in odvzem imunitete. Nekdanjemu poveljniku obrambe osiješkega območja bo sodišče sodilo zaradi vojnih zločinov nad civilisti v Osijeku med vojno leta 1991.

Glavaš, ki je od 26. oktobra v priporu v Zagrebu, je napovedal, da bo nadaljeval gladovno stavko, ker meni, da je žrtev predsednika vlade Iva Sanadarja v "montiranem političnem procesu" v primeru umorov civilistov. Tri dni po začetku gladovne stavke so Glavaša prepeljali v zagrebško zaporniško bolnišnico.

Mučenje srbskih civilistov
Glavaš je pričevanja v tako imenovanem primeru garaža na zagrebškem sodišču spremljal osebno, osumljen pa je, da je leta 1991 osebno ukazal umor dveh in trpinčenje treh srbskih civilistov v Osijeku. Nekdanjega vojnega poveljnika obrambe Osijeka bremeni tudi vpletenost v drug vojni zločin v Osijeku, ki se je zgodil istega leta. Gre za zločin, znan pod imenom selotejp, ker so bile žrtve zvezane z lepilnim trakom, preden so jih ustrelili v tilnik in nato odvrgli v reko Dravo.

Glavaš je nekdanji pripadnik vladajočega HDZ-ja in prvi poslanec hrvaškega sabora, ki je ostal brez imunitete zaradi suma sodelovanja v vojnih zločinih.

Poslanci vladajočega HDZ-ja so še pretekli teden zatrjevali, da zahtev ne bodo podprli, na včerajšnji seji pa so se odločili drugače.

Glavaš ostaja v priporu