Gorbačov je glasen kritik vladanja Vladimirja Putina. Foto: EPA
Gorbačov je glasen kritik vladanja Vladimirja Putina. Foto: EPA

V pogovoru za BBC Gorbačov ni skoparil s kritikami na Putinov račun, dejal mu je celo, "naj ga ne bo tako strah lastnih ljudi". Nekaj zakonov, ki po novem veljajo v Rusiji - na primer kazni za prirejanje nedovoljenih protestov, ostrejše kazni zaradi žaljenja, širša definicija pomena izdaje in strožje omejitve na svetovnem spletu, je označil za "napad na človekove pravice". Lepih besed ni našel niti za Putinov najožji krog pomočnikov, za katerega je dejal, "da je poln kradljivcev in podkupljivih uradnikov".

"Ljudje želijo odkrit dialog"
"Rdeča nit vseh novih zakonov je jasna - napad na pravice državljanov. Za božjo voljo, naj vas ne strašijo lastni ljudje! Ljudstvo od predsednika želi in pričakuje, da bo z njimi vodil odkrit, neposreden dialog, ne pa se kar naprej znašal nad njimi. Moral bi se posvetiti načinu, kako državo potegniti iz težkega položaja, v kateri se je znašla," je še dodal Gorbačov.

Nekdanji sovjetski voditelj je o Putinu še razkril, "da večkrat izgubi potrpljenje". "Dobil sem občutek, da je zelo napet in hkrati zdolgočasen. Ne gre vse po njegovih načrtih, zato mislim, da bi moral spremeniti svoj slog vladanja in prevetriti režim. Če ne bo spremenil sebe in svoje ekipe, se bo Rusija še naprej potapljala kot kos ledu na Arktiki," je bil slikovit.

Že januarja je organizacija Human Rights Watch predsednika Putina - spomnimo, maja lani sta z Dmitrijem Medvedjevim le zamenjala premierski in predsedniški stolček - obtožila, da izvaja "najhujši politični nadzor v Rusiji po padcu Sovjetske zveze". Zapisali so še, da je več kot opazen odmik od "pogledov in dejanj Dmitrija Medvedjeva, ki je sprejel nekaj majhnih, a kljub temu pomembnih korakov na poti do nekoliko večje politične svobode".