Makedoniji ni po godu, da se mora zaradi nasprotovanja Grčije odpovedovati svojemu imenu. Foto: EPA
Makedoniji ni po godu, da se mora zaradi nasprotovanja Grčije odpovedovati svojemu imenu. Foto: EPA

Radi imamo Nato, a za to ceno ne damo države.

Makedonski premier Nikola Gruevski
Grčija je prepričana, da bi Makedonija, če bi se tako imenovala, zahtevala del ozemlja. Foto: EPA
Makedonci so grške strasti še podžgali, ko so letališče v Skopju poimenovali po Aleksandru Velikem. Foto: EPA
Makedonci so na svoje ime zelo ponosni, zato obljubljajo, da se Grkom ne bodo vdali brez boja. Foto: EPA

Grčija in Makedonija se že več kot 15 let prepirata zaradi imena Makedonija, ki po mnenju Aten kaže na ozemeljske težnje te države po severni grški pokrajini z istim imenom. V Atenah se bojijo, da bi Makedonija, če bi ji priznali to ime, zahtevala ozemlja na severu Grčije, zato Grčija že od leta 1991 zavira mednarodno priznanje Makedonije pod tem imenom.

Grčija imena Makedonija ne tako priznava in je zanjo sprejemljiva le z imenom, s katerim so jo sprejeli v Združene narode, to pa je Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija oz. z angleško kratico FYROM (Former Yugoslavian Republic of Macedonia). Medtem ko Makedonija vztraja pri svojem imenu, se Grčija sklicuje na zgodovinske pravice do imena vse tja do antičnih časov Aleksandra Velikega. Kljub nasprotovanju Grčije je državo z imenom Makedonija priznalo že več kot 100 držav, med njimi tudi ZDA, Rusija in Kanada.

Pet predlogov, noben idealen
Pred dobrim tednom je grški dnevnik To Vima objavil predloge imena Makedonije, ki naj bi rešili spor med državama. Objavili so pet imen ZN-a, med katerimi naj bi Makedonija izbirala, in sicer Ustavna republika Makedonija, Demokratična republika Makedonija, Neodvisna republika Makedonija, Nova republika Makedonija in Republika Zgornja Makedonija.

Grčija grozi Makedoniji z Natom
Vseh pet predlogov je načelno sprejemljivih za Grčijo, ki pa bi kljub vsemu predlagala nekatere spremembe. Grčija je zagrozila tudi, da bo vložila veto na povabilo Makedoniji v Nato, o katerem naj bi odločitev padla na vrhu Nata aprila v Bukarešti, če spor ne bo rešen do aprila. Tako se bodo predstavniki obeh držav sešli na novih pogovorih pod pokroviteljstvom posrednika Matthewa Nimetza, ki je pred kratkim predstavil nov predlog za rešitev vprašanja in ga označil za dostojanstveno rešitev, ki upošteva prizadevanja obeh držav, podrobnosti dogovora pa ni razkril.

Makedonski premier Nikola Gruevski je povedal, da bo makedonska vlada tudi v prihodnje ostala neomajna, tudi če bo to pogojeno z njihovim vstopom v zvezo Nato. "Radi imamo Nato, vendar ima vse svojo ceno. Ime naše države ne sme biti ta cena," je še dejal Gruevski. "Med imeni so nekatera sprejemljiva, so pa tudi nekatera, ki sploh niso sprejemljiva," je dodal makedonski premier in pojasnil, da bodo zavrnili vse, kar ni v skladu z njihovimi nacionalnimi interesi. Po poročanju makedonskih medijev naj bi bila za makedonsko stran sprejemljiva dva predloga, in sicer Demokratična republika Makedonija in Neodvisna republika Makedonija.

Letališče v Skopju nosi ime Aleksandra Velikega
Spor je pred kratkim še podžgala sama Makedonija, saj je letališče Petrovec v Skopju preimenovala v letališče Aleksandra Velikega. Grčija se je takoj ostro odzvala in od Makedonije zahtevala, da ime spremeni, saj imajo Grki Aleksandra Velikega za del svoje kulturne dediščine.

Zaradi preimenovanja letališča je Grčija Makedoniji zagrozila, da bi to lahko škodovalo prizadevanjem Makedonije za vstop v zvezo Nato. Na spremembo imena letališča se je odzval tudi evropski poslanec Hannes Swoboda, ki je dejal, da imenovanje letališča Aleksander Veliki ni bilo najbolj koristen korak. "Po regiji, je veliko lepših in sodobnejših letališč, ki morda zaslužijo veliko ime. Mislim, da bi bilo treba posodobiti letališče, ga napraviti privlačnejšega za obiskovalce in nato poskusiti z drugim imenom, na primer z nekdanjim predsednikom države, ter tako dati letališču boljše ime," je pojasnil.

Makedonci svojega imena ne dajo
V središču Skopja so v četrtek zvečer organizirali miren protest pod sloganom "Makedonija, makedonski, Makedonci" proti morebitni spremembi uradnega imena Makedonije, kjer se je zbralo približno 5.000 ljudi, večinoma mladih. Protest je organizirala nevladna organizacija "Mladi vedo", njihov cilj pa je zaščititi makedonsko nacionalno in kulturno identiteto ter protestirati proti spremembi ustavnega imena Republike Makedonije.

B. T.

Radi imamo Nato, a za to ceno ne damo države.

Makedonski premier Nikola Gruevski