Proces so hkrati prestavili na pritožbeno sodišče. Datum za nov sodni proces še ni določen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Humanitarni aktivisti, ki so obtoženi vohunjenja, ponarejanja in pomoči kriminalni združbi, so pomagali prebežnikom po prečkanju Egejskega morja, da so prišli na grški otok Lesbos.

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je grške oblasti obtožila, da "kriminalizira reševalce".

"Sodišče je odločilo, da ni pristojno za sojenje v tej zadevi," je sporočil odvetnik obrambe Haris Pecikos. Dodal je, da je bila zadeva prestavljena na pritožbeno sodišče, ker je med obtoženimi tudi odvetnik.

Dva od obtoženih sta sirska begunka Sarah Mardini in nemški državljan Sean Binder. Oba sta več kot tri mesece preživela v policijskem priporu. Grozi jima petletna zaporna kazen, če odločijo, da sta kriva.

"Zelo jezen sem jezen, ker bomo morali čakati še leta," je novinarjem povedal 27-letni Binder. "Poštenega sojenja ni na vidiku," je dodal in izrazil prepričanje, da pravni zapleti ovirajo neodvisna prizadevanja za reševanje in zahtevajo življenja na morju.

Mardini in Binderja so decembra 2018 pogojno izpustili iz zapora, nato sta zapustila Grčijo. Proti njima poteka tudi sorodna preiskava kaznivega dejanja, kar obravnavajo ločeno. V tem primeru jima grozi do 25 let zapora. Mardinijevi, ki zdaj živi Berlinu, so tudi sodno prepovedali vrnitev v Grčijo.

Aktivistom sodijo zaradi domnevne povezanosti z Emergency Response Center International (ERCI), neprofitno organizacijo za iskanje in reševanje, ki je delovala na Lesbosu in v grških vodah od leta 2016 do 2018. Grško tožilstvo ERCI povezuje s tihotapskimi družbami in preiskujejo njegovo zbiranje sredstev za morebitno pranje denarja.

ERCI je bil registriran kot nevladna organizacija in je redno sodeloval z grškimi oblastmi pri reševalnih misijah. Zaradi aretacij je bila organizacija prisiljena zaustaviti svoje dejavnosti, kot sta zagotavljanje zdravstvene oskrbe in neformalno izobraževanje migrantov in prosilcev za azil.

Po navedbah HRW-ja je na vzhodu Sredozemlja letos ob poskusu, da bi dosegli Evropo, utonilo 24 ljudi, od tega štirje otroci in ženska.