Policija je v Grčiji po zadnjih grožnjah v polni pripravljenosti. Foto: EPA
Policija je v Grčiji po zadnjih grožnjah v polni pripravljenosti. Foto: EPA
Preplah v Grčiji

Grška policija je v Atenah danes evakuirala finančno ministrstvo, potem ko je prejela grožnjo, da je v njem bomba.
Vse to manj kot uro pred napovedano novinarsko konferenco finančnega ministra Georgea Papaconstantinouja o rezultatih obiska inšpektorjev EU-ja oziroma Mednarodnega denarnega sklada.

Po poročanju grške policije, ki je zgradbo nemudoma izpraznila, je šlo za lažni preplah. "Preiskava je končana. Našli nismo ničesar," je povedal policijski predstavnik.
Varčevalni ukrepi dobri
Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB) in Mednarodni denarni sklad (IMF) so sicer ob koncu desetdnevne misije v Grčiji, v kateri so ocenili izvajanje varčevalnih in reformnih ukrepov, ki jih mora južnoevropska članica območja evra sprejeti v zameno za posojila IMF-a in evroskupine, poudarili, da je Grčija dobro na poti.

"Naša splošna ocena je, da je varčevalni in reformni program na dobri poti. Grčija je do konca junija izpolnila vse zahtevane kriterije, predvsem zaradi strogega izvajanja varčevalnih ukrepov, obenem pa tudi sprejemanje ključnih reform poteka hitreje od predvidene časovnice," so omenjene tri ustanove zapisale v skupnem sporočilu za javnost. Pri tem pa so poudarile, da "na poti ostajajo pomembni izzivi in tveganja".
Tri ustanove sicer ugotavljajo, da Grčija z izjemo zakladnih menic še vedno ne more nastopati na kapitalskih trgih, a se razmere izboljšujejo. Grčija mora zdaj izkoristiti ta predah v pritisku finančnih trgov, da z odločnimi in verodostojnimi ukrepi pridobi njihovo dolgoročno zaupanje, opozarjajo.

Preplah v Grčiji