Sanader je pred novinarje, ki jih je obvestil o odstopu, stopil prešerne volje. Manj prešerni so Hrvati, ki jih je zapustil v času velike krize. Foto: EPA
Sanader je pred novinarje, ki jih je obvestil o odstopu, stopil prešerne volje. Manj prešerni so Hrvati, ki jih je zapustil v času velike krize. Foto: EPA
Paul Wolfowitz
Wolfowitz je negodovanje zbudil že ob imenovanju za predsednika Svetovne banke. Po izbruhu škandala zaradi ljubice, ki ji je pomagal do boljše plače, jih ni bilo malo, ki so bili veseli, da je zapustil to institucijo. Foto: EPA
Richard Nixon
Nixon je moral oditi, ker je zlorabil svoj položaj. Foto: EPA
Moše Kacav
Kacav je priznal spolno nadlegovanje. Foto: EPA

Nixon je za zdaj edini predsednik ZDA, ki je odstopil s položaja. Ovalno pisarno je zapustil 9. avgusta 1974, potem ko je zaradi vpletenosti v afero Watergate v dramatičnem televizijskem nagovoru to napovedal dan prej.

Pred Nixonom odšel njegov podpredsednik
Leto pred Nixonom je v petem letu svojega mandata kot podpredsednik ZDA odstopil Spiro Agnew. Nixonov namestnik je bil sredi preiskave zaradi obtožb o izsiljevanju, davčni utaji, podkupovanju in zaroti. Oktobra 1973 je bil uradno obtožen, da je sprejel 100.000 dolarjev podkupnin. Agnew je odstopil 10. oktobra istega leta.

Chan odšel zaradi afere Sandline
Juliusa Chana, premierja Papue Nove Gvineje med letoma 1980 in 1982 ter letoma 1994 in 1997, je "odnesla" t. i. afera Sandline. Chanova vlada je sklenila več milijonov dolarjev vreden dogovor s Sandline International, skupino plačancev, da bi se borili proti separatistom na otoku Bougainville. Afera je sprožila ostre javne proteste in desetdneven upor plačane vojske. Marca 1997 je med preiskavo odstopilo pet ministrov. Parlament je 25. marca zavrnil zahtevo po odstopu premierja, a je ta naslednji dan vseeno odstopil s svojega položaja.

Cubus pomilostil prijatelja, odstranil tekmeca
Leta 1999 je predsedniku Paragvaja Raúlu Albertu Cubasu grozil odpoklic (impeachment), ker kjub ukazu paragvajskega vrhovnega sodišča ni želel v zapor znova poslati svojega političnega zaveznika Lina Ovieda. Oviedo je bil obtožen na deset let zaporne kazni zaradi vpletenosti v državni udar leta 1996. Cubas je, ko je postal predsednik, Ovieda pomilostil kljub zakonu, ki je prepovedoval, da predsednik pomilosti nekoga, ki ni odslužil vsaj polovice svoje kazni. Kongres je februarja 1999 glasoval o nezaupnici predsedniku, a sta zmanjkala dva glasova za začetek uradnega odpoklica. Po brutalnem umoru podpredsednika Luisa María Argaña, ki je vodil skupino proti Oviedu, so izbruhnili nasilni nemiri, saj naj bi bil v umor vpleten tudi predsednik. Podpora Cubasu je močno padla, kongres je dan po umoru z veliko večino glasoval za njegov odpoklic. Cubas je 28. marca odstopil in pobegnil v Brazilijo, ob vrnitvi v Paragvaj tri leta kasneje pa so mu sodili zaradi vpletenosti v umor Argaña.

Fudžimori želel odstopiti
Zanimiva je zgodba perujskega predsednika japonskega rodu Alberta Fudžimorija. Perujski predsednik od leta 1990 je leta 2000 sredi korupcijskega škandala skušal odstopiti, a je kongres njegov odstop zavrnil in ga raje odstavili, češ da je "moralno neprimeren". Ker je bil v Peruji iskan zaradi obtožb o korupciji in zlorabi človekovih pravic, je pobegnil v tujino. Pridržali so ga med obiskom Čila leta 2005 in ga dve leti kasneje izročili Peruju.

Ženske meglijo razum tudi politikom
Da bi našteli vse politike, ki so odstopili ali zapravili politično kariero zaradi vpletenosti v spolni škanadal, bi potrebovali veliko časa in prostora, zato omenimo le dva. Prvi je Paul Wolfowitz, drugi pa nekdanji izraelski predsednik Moše Kacav.

Wolfowitz, nekdanji namestnik ameriškega obrambnega ministra v administraciji ameriškega predsednika Georgea Busha mlajšega, je leta 2005 prevzel mesto prvega moža Svetovne banke in se zapletel v ljubezensko afero z uslužbenko te finančne institucije. Ker etična pravila institucije prepovedujejo spolne odnose med uslužbenci, je Wolfowitz ljubico premestil na drugo delavno mesto v ameriškem zunanjem ministrstvu, kar ji je prineslo tudi višjo plačo. ZDA so se ob velikem negodovanju maja 2007 uklonile pritiskom, Wolfowitz je odstopil, na čelu Svetovne banke pa ga je zamenjal Robert Zoellick.

Izraelski predsednik Moše Kacav je junija 2007 odstopil, potem ko je priznal, da je kriv več primerov spolnega nadlegovanja. Z odstopom si je zagotovil, da so proti njemu umaknili dve obtožbi posilstva. Kacav, prvi izraelski predsednik, ki je obsojen spolnega nadlegovanja, nespodobnih dejanj in nadlegovanja priče, je osumljen tudi zlorabe oblasti in sprejemanja podkupnin.

Weizman in Olmert odšla zaradi korupcije
O predhodniku Kacava, Ezerju Weizmanu, predsedniku Izarela med letoma 1993 in 2000, so časopisi leta 1999 veliko pisali. Preden je postal predsednik naj bi od poslovnežev prejel velike količine denarja, česar pa ni prijavil ustreznim oblastem. Čeprav tožilstvo proti njemu ni vložilo obtožnice, je zaradi pritiska javnosti julija 2000 odstopil.

Po sledeh Weizmana je šel nekdanji izraelski premier Ehud Olmert. Obtožbe o korupciji so mu močno zamajale moč in ugled. Množični protesti v Izraeli ga niso prepričali, naj odstopi, za ta korak se je odločil zaradi nasprotovanj znotraj lastne stranke. Obljubil je, da bo odstopil, takoj ko bo Kadima izvolila novo vodstvo. Julija 2008 ga je na čelu stranke zamenjala tedanja zunanja ministrica Cipi Livni.

Presenetljiv odstop Sanaderja
Primer, ki je v naši bližnji okolici dvignil največ prahu, je odstop Iva Sanaderja s položaja predsednika hrvaške vlade. Sanader je 1. julija nepričakovano napovedal, da odhaja, kar je sprožilo številna ugibanja. Ob slovesu je namenil veliko ostrih besed Sloveniji, ki je blokirala hrvaška pristopna pogajanja z EU-jem, v medijih pa so se pojavila ugibanja o tem, kaj oz. kdo je premiera prisilil, da je premierski stolček prepustil Jadranki Kosor.