Nova hrvaška premierka je obljubila, da bo dobro vodila vlado. Foto: EPA
Nova hrvaška premierka je obljubila, da bo dobro vodila vlado. Foto: EPA
Ivo Sanader in Jadranka Kosor
Kosorjeva je bila dolgo let Sanaderjeva desna roka v vladi in stranki. Foto: EPA
Prva Hrvaška premierka

Hrvaška je sicer v ponedeljek ponoči, po dolgih 12 urah razprave, le dobila novo in prvo premierko vlade, ki je vodenje vlade prevzela v precej težkih razmerah.

Nova premierka in predsednica HDZ-ja Jadranka Kosor je dobila 83 glasov, 45 poslancev je glasovalo proti temu, da bi ona postala premierka, vzdržal pa se ni nihče. Ker je v saboru 153 poslancev, je Kosorjeva za izvolitev potrebovala najmanj 77 glasov.

Po glasovanju je premierka skupaj z ministrskim zborom, ki je skoraj v celoti ostal enak, prisegla pred saborom. "V vsem, kar bomo počeli, bomo služili svojemu narodu, svojim državljanom in državljankam," je po izvolitvi povedala premierka.

Opozicija, ki je vladi Jadranke Kosor nasprotovala od vsega začetka in se zavzela za predčasne volitve, nove vlade ni podprla. Predsednik SDP-ja Zoran Milanović je novi vladi kljub temu zaželel uspešno delo, saj ima država le eno vlado, in obljubil, da ne bodo delovali proti vladi.

Pahor čestital Kosorjevi
Novi hrvaški premierki je že čestital slovenski premier Borut Pahor, ki je Kosorjevi zaželel veliko uspehov pri njenem delu. Ob tem je izrazil prepričanje, da bodo njene izkušnje prispevale k razvijanju odnosov med Slovenijo in Hrvaško ter k reševanju odprtih vprašanj med državama. Na spletni strani hrvaške vlade pa so zapisali, da se je Kosorjeva slovenskemu premieru v telefonskem pogovoru zahvalila za čestitke in poudarila, "da si bo Hrvaška še naprej prizadevala za rešitev dvostranskega spora o meji in deblokado pogajalskega procesa z EU".

Kosorjeva obljubila dobro delo
Jadranka Kosor je po koncu zasedanja povedala, da razprava v saboru ni bila demokratična, saj so bili pridevniki, kot so "izdajalec" in "strahopetec" na račun nekdanjega premierja Iva Sanaderja povsem neprimerni. Obljubila je, da bo kljub težkim razmeram, ki so pred Hrvaško, nova vlada nadaljevala reforme in se vztrajno bojevala proti korupciji in kriminalu. Nova premierka je še dodala, da je prav za to oblikovala novo ministrstvo za upravo. Obljubila je tudi, da bo Hrvaška kljub "zgodovinski kratkovidnosti severnih sosedov vstopila v Evropsko unijo".

Vlada ostaja tako rekoč enaka
Nova premierka je v saboru pred razpravo predstavila tudi novo vlado, ki pa je skoraj enaka vladi Iva Sanaderja. Ministrstvo za šolstvo bo prevzel Radovan Fuchs, ministrstvo za družino, veterane in medgeneracijsko solidarnost bo vodil Tomislav Ivić, novo ministrstvo za upravo pa bo vodil Davorin Mlakar.

V vladi bo kot ministrica brez listnice sodelovala tudi Bianca Matković, namesto Kosorjeve pa bo četrto podpredsedniško mesto prevzel Božidar Pankretić iz Hrvaške kmečke stranke (HSS).

Prva Hrvaška premierka