Kosorjeva je bila v soboto izvoljena tudi za predsednico Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) in je tudi na tem položaju zamenjala Sanaderja. Foto: EPA
Kosorjeva je bila v soboto izvoljena tudi za predsednico Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) in je tudi na tem položaju zamenjala Sanaderja. Foto: EPA

Kljub zgodovinski kratkovidnosti severnih sosedov bomo vstopili v EU.

Jadranka Kosor
Sabor odloča o Kosorjevi

Ta je nepričakovano odstopil prejšnji teden. "Naši glavni nalogi bosta boj proti gospodarski krizi in ohranitev makroekonomske stabilnosti, da bi tako omogočili okrevanje," je Kosorjeva dejala v predstavitvi svojega programa. Hkrati je tudi izrazila prepričanje, da bo država kmalu preskočila mrtvo točko v pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo. Meni namreč, da bi lahko pogajanja z Unijo končali do konca leta, napovedala pa je tudi boj proti korupciji ter nujne reforme v pravosodju in zdravstvu.

Večina vladne ekipe ostaja enaka
Kosorjeva se je odločila, da bo v svoji vladi zadržala večino ministrov iz vlade nekdanjega premierja Iva Sanaderja. Predlagala je, da podpredsedniki vlade ostanejo Damir Polančec (HDZ), ki naj bi bil tudi minister za gospodarstvo, delo in podjetništvo, ter Đurđa Adlešič iz Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS) in Slobodan Uzelac iz Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS).

Namesto nje naj bi bil četrti podpredsednik dozdajšnji minister Božidar Pankretić iz Hrvaške kmečke stranke (HSS), ki bi namesto kmetijskega ministrstva vodil ministrstvo za regionalni razvoj, gozdarstvo in vodno gospodarstvo.

Zunanji minister bo ostal Gordan Jandroković, dozdajšnja državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Bianca Matković pa naj bi postala ministrica brez listnice. Kosorjeva je za novega ministra za znanost, izobraževanje in šport predlagala Radovana Fuchsa, namesto nje pa bo ministrstvo za družino, veterane in medgeneracijsko solidarnost vodil Tomislav Ivić. Novo bo ministrstvo za upravo, ki naj bi ga prevzel Davorin Mlakar. Petar Čobanković bo po vsej verjetnosti novi kmetijski minister, saj bo zamenjal položaj s Pankretićem.

Opozicija si želi predčasnih volitev
Nekateri opozicijski poslanci so prepričani, da nova vlada pod taktirko Kosorjeve ne bo kos svojim nalogam, zato zahtevajo razpis predčasnih volitev. Predsednik SDP-ja Zoran Milanović je dejal, da so predčasne volitve dobra rešitev, saj so se razmere v letu in pol precej spremenile. Povedal je, da nove vlade ne bodo podprli, a da ne bodo destruktivni, od Kosorjeve pa pričakuje "politični pogum".

Kljub zgodovinski kratkovidnosti severnih sosedov bomo vstopili v EU.

Jadranka Kosor
Sabor odloča o Kosorjevi