Hrvaški mediji poročajo, da bo Kosorjeva v soboto izbrana tudi za predsednico HDZ-ja na volilni skupščini stranke. Foto: EPA
Hrvaški mediji poročajo, da bo Kosorjeva v soboto izbrana tudi za predsednico HDZ-ja na volilni skupščini stranke. Foto: EPA

Preprosto nisem želel sodelovati v politikantskih igrah evropskih politikov, ki, čeprav vedo, kako pomembno je, da je Hrvaška v EU-ju, niso vložili potrebnega truda, da bi prekinili neprimeno izsiljevanje Slovenije. Prav zaradi tega sem prepričan, da bo moja odločitev streznila evropske politike in jih prisilila, da zdaj sprejmejo posledice svojega nenačelnega in neevropskega obnašanja

Ivo Sanader
Sanader je poskrbel za politično presenečenje tedna. Foto: EPA
Poslanske skupine pri Mesiću

Ob tem je dejal, da se težišče odgovornosti prelaga na Hrvaško demokratsko skupnost (HDZ), pričakuje pa, da bo ta nadaljevala proevropsko pot. Sestavo nove vlade je Kosorjeva napovedala za ponedeljek, prvo delo te vlade pa naj bi bil rebalans proračuna. Dodala je še, da bo vlada iskala nove poti iz krize, nadaljevala boj proti korupciji in si prizadevala za odpravo zadržkov pristopnih pogovorov z Evropsko unijo.

"Verjamem, da bo nova vlada oblikovana v ponedeljek, vsi bomo takoj začeli delo na pomembnih področjih, prioriteta pa bo, da do 15. julija in poletnega dopusta sabora sprejmemo nov rebalans proračuna," je dejala nova mandatarka.

Izrazila je tudi željo, da bi Hrvaška končala pristopna pogajanja do konca leta. "Trudili se bomo upravičiti vaše zaupanje, gospod Mesić, služili pa bomo vsem hrvaškim državljanom in državljankam," je sklenila svoj kratek nastop za javnost.

Nova vlada brez večjih sprememb
Po poročanju HRT-ja v novi vladi ne bo velikih sprememb. Poleg treh podpredsednikov vlade, Đurđe Adlešič, Damirja Polančeca in Slobodana Uzelca, bo namesto Kosorjeve četrti podpredsednik dozdajšnji kmetijski minister Božidar Pankretić.

Oblikovali bodo novo ministrstvo za upravo, ki naj bi ga vodil Davorin Mlakar, namesto ministra za znanost Dragana Primorca, ki je odstopil takoj za premierjem Ivom Sanaderjem, pa bo na tem ministrskem stolčku Radovan Fuchs. Ministrstvo za veterane bo od Kosorjeve prevzel Tomislav Ivić, ministrica brez listnice bo dozdajšnja državna sekretarka na zunanjem
ministrstvu Bianca Matković.

Mesić Kosorjevi ne zaupa
Še pred posveti s poslanskimi skupinami je Mesić sicer dejal, da ne verjame, da bi bila vlada Jadranke Kosor sposobna zdržati do konca mandata. Kljub temu je zatrdil, da bo namestnico predsednika HDZ-ja imenoval za mandatarko, če se bo izkazalo, da bo imela zadostno podporo v parlamentu. Sestanek na to temo bo imela Kosorjeva pri Mesiću danes ob 19. uri, predtem pa se bo sešel tudi s preostalimi strankami, HNS-om, HSLS-jem, HSS-om in SDP-jem. Hrvaški parlament danes zvečer o novem mandatarju zagotovo ne bo razpravljal in glasoval, najverjetneje pa bo ta seja potekala v ponedeljek.

Kosorjeva rabi odgovorno državo
Hrvaški predsednik je prepričan, da bi lahko vlada Kosorjeve obstala do prihodnjih volitev le, če bo vsa država pokazala dovolj visoko stopnjo odgovornosti oziroma če bo njena vlada sposobna sprejemati zelo težke odločitve v sodelovanju s Hrvaško narodno banko.

Komentiral je tudi izjave Iva Sanaderja, ki je v sredo odstopil z mesta premierja in dejal, da bi raje videl, da bi ostal na svojem položaju do konca mandata. Sanader je po pisanju hrvaškij medijev ob odstopu med drugim dejal, da je želel šokirati hrvaško in evropsko javnost, Mesić pa je prepričan, da Hrvaški šokirana Evropa ne prinaša veliko koristi.

Čeprav Kosorjeva nikoli ni bila med Mesićevimi priljubljenimi politiki, bo moral z njo tesno sodelovati. "Če bo Jadranka Kosor premierka, bom z njo sodeloval skladno z zakonom, tako kot sem to počel z vsemi predhodnimi premierji," je povedal Mesić.

Manjšine želijo novo pogodbo
Predstavniki manjšin v saboru so že povedali, da Kosorjeve ne podpirajo, saj so koalicijsko pogodbo sklenili z Ivom Sanaderjem, zato od HDZ-ja zdaj zahtevajo novo pogodbo. Predsednik poslanske skupine manjšinskih poslancev, ki je hkrati tudi predstavnik slovenske manjšine, Šemso Tanković, pa je po današnjih posvetih pri predsedniku odstopil. Napovedal je tudi, da bo svoji Stranki demokratske akcije (SDA) predlagal, naj zapusti politiko. "Odstopil sem zaradi divje kampanje, ki jo proti meni vodijo Furio Radin (poslanec italijanske manjšine) in njegovi prijatelji," je pojasnil pred novinarji in poudaril, da Radin s svojimi potezami dela škodo tudi bošnjaški narodni manjšini.

Radin je vse to že zanikal in povedal, da so bili v poslanski skupini predstavnikov manjšin nezadovoljni, ker je Tanković odstopil brez posvetovanj z njimi. Zanikali so tudi, da bi Tanković odstopil, ker drugi predstavniki manjšin niso želeli podpreti Kosorjeve. Poleg Radina so namreč tudi predstavnica češke manjšine in trije predstavniki Srbov zahtevali novo pogodbo s Kosorjino Hrvaško demokratsko skupnostjo (HDZ).

Sanader o sebi še ne razmišlja
Sanader naj še ne bi razmišljal, kaj bo počel kot novopečeni upokojenec, so povedali njegovi strankarki kolegi. Kljub odhodu iz politike pa bo zdaj že nekdanji premier vsaj za nekaj časa deležen še številnih ugodnosti. Med drugim bo imel še polno leto pravico do prejemanja polne premierske plače, potem pa na nadomestilo 25 odstotkov tega zneska, šest mesecev bo imel na voljo tudi telesne stražarje in službeno vozilo, pripada pa mu tudi delovni prostor v vladni palači. Upoštevaje dejstvo, da je star 56 let in da ima že več kot 20 let delovne dobe, bi Sanader lahko odšel tudi že v pokoj.

Preprosto nisem želel sodelovati v politikantskih igrah evropskih politikov, ki, čeprav vedo, kako pomembno je, da je Hrvaška v EU-ju, niso vložili potrebnega truda, da bi prekinili neprimeno izsiljevanje Slovenije. Prav zaradi tega sem prepričan, da bo moja odločitev streznila evropske politike in jih prisilila, da zdaj sprejmejo posledice svojega nenačelnega in neevropskega obnašanja

Ivo Sanader
Poslanske skupine pri Mesiću