Ivo Sanader zatrjuje, da je v politiki dosegel in izpolnil vse, kar si je zadal. Foto: www.24sata.hr
Ivo Sanader zatrjuje, da je v politiki dosegel in izpolnil vse, kar si je zadal. Foto: www.24sata.hr
Sanader v študentskih letih. Foto: www.24sata.hr
Bili so vzponi ... in padci. Foto: www.24sata.hr

Kako je potekala življenjska in politična pot Iva Sanaderja?
Rodil se je v Splitu 8. junija 1953. S tremi brati in sestro je odraščal v verski družini, ki pa ni mogla šolati štiri otrok, zato je mati prosila rektorja splitske Nadškofovske klasične gimnazije, naj sprejme njenega sina.

Ivo je bil odličen učenec, po maturi pa je odšel v Rim na študij filozofije, a je hitro ugotovil, da to ni zanj in se vrnil v Split. Leta 1978 se poroči s svojo srednješolsko ljubeznijo Mirjano in par odide na študij v Innsbruck - ona vpiše arheologijo, on primerjalno književnost in romanistiko. Sanader diplomira leta 1982 na temo Nazor o svetu v gledališkem delu Jeana Anouilha in se s soprogo vrne na Hrvaško.


V Avstriji zasebnik in ustanovitelj HDZ-ja
Krajši čas dela v trženju, zatem v založništvu, leta 1988 postane glavni in odgovorni urednik Logosa. V tem času ureja tudi priljubljeni časnik Mogućnosti. Ko s soprogo istočasno izgubita službo, se namesto akademske kariere odloči raje za vrnitev v Avstrijo, kjer ustanovi dve zasebni podjetji. Nikdar ne pretrga stikov z domovino - sodeluje z revijo Start, leta 1990 osnuje prve zametke HDZ-ja in naveže prve stike s Franjom Tuđmanom. V Split se vrne na predvečer domovinske vojne.

Po pogovoru z županom Onesninom Cvitanom ta ugotovi, da ima Sanader "primerno strukturo in reference" za delo v Hrvaškem narodnem gledališču. Medtem je tudi zastopnik v saboru, gledališče pa leta 1992 zapusti za mesto ministra znanosti, tehnologije in informatike. Po letu dni sprejme funkcijo namestnika ministra za zunanje zadeve. Leta 1995 postane predstojnik urada predsednika in glavni tajnik Sveta obrambe in nacionalne varnosti (VONS).

Dva premierska mandata
Na 5. občnem zboru HDZ-ja leta 2000 je Sanader, do takrat član predsedništva in tajnik, izbran za predsednika stranke in na tem mestu nasledi Franjo Tuđmana. Na predloge, da bi se HDZ moral opravičiti volivcem, Sanader odvrne, da bi se HDZ moral "opravičiti članom, ki so ostali v HDZ-ju, in Tuđmanu, ker zastopniki HDZ-ja niso zapustili zbornice na svečani ustanovni seji, ko niso počastili prvega hrvaškega predsednika".

Na volitvah 23. novembra 2003 Sanader s HDZ-jem zmaga in postane premier. Štiri leta pozneje mu volivci izkažejo zaupanje še drugič. Leta 2008 ga odlikujejo z enim od najvišjih državnih priznanj, Veleredom kraljice Jelene.

Uspehi in neuspehi
Poslavljajoči se premier je objavil tudi dve knjigi: I ružičasto je crno in Fenomen parfema. V sodelovanju sestavi tudi antologijo hrvaške vojne lirike U ovom strašnom času. Je član Društva hrvaških književnikov in hrvaškega centra PEN-a. Ima dve hčerki.

S Sanaderjem na čelu je Hrvaška izboljšala odnose z ZDA, postala članica Nata in prišla na prag EU-ja. A mnogi ta "le" prag označujejo za največji neuspeh Ive Sanaderja. Še zanimivost: Sanader je bil zadnji državnik, ki je v Vatikanu obiskal pokojnega papeža Janeza Pavla II. - februarja 2005, le nekaj tednov pred papeževo smrtjo.