Neuspešna pristopna pogajanja Hrvaške z EU-jem naj bi Sanaderja močno razočarala. Foto: EPA
Neuspešna pristopna pogajanja Hrvaške z EU-jem naj bi Sanaderja močno razočarala. Foto: EPA
Sanader je zatrdil, da je svoje cilje v politiki izpolnil, a ni skrivnost, da je Hrvaška v zadnjem času doživela kar nekaj neuspehov. Foto: Reuters

Imel sem čast in privilegij biti zraven pri mednarodni afirmaciji hrvaške države. Odhajam zadovoljen, ker so moji cilji uresničeni.

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor je leta 2005 kot kandidatka HDZ-ja kandidirala na predsedniških volitvah in se prebila v drugi krog, kjer jo je premagal Stipe Mesić. Foto: EPA

Bilo je jasno, da če bo država prišla v brezizhodni položaj, se bo on umaknil in pustil barko, ki jo je sam navrtal, da potone.

Ingrid Antičević-Marinović, SDP

V življenju obstajajo trenutki za nove začetke. Ugotovil sem, da je zame zdaj tak trenutek.

Na novinarsko vprašanje, ali ima njegov odstop kakršno koli povezavo z neuspehom pri pogajanjih z Evropsko unijo, je tudi Sanader sam namreč dejal, da ne more reči, da nima.
Čeprav je hrvaški premier s svojim odstopom presenetil tako javnost kot medije, pa saborska poslanka Ingrid Antičević-Marinović nasprotno meni, da je bilo glede na stanje v državi Sanaderjevo dejanje - pričakovano. "To je bilo od njega mogoče pričakovati. Bilo je jasno, da če bo država prišla v brezizhoden položaj, se bo on umaknil in pustil barko, ki jo je sam navrtal, da potone," je bila ostra poslanka Socialdemokratske stranke Hrvaške (SDP).
Antičević-Marinovićeva ob tem Sanaderja še obsoja, da je nenehno marginaliziral opozicijo in si zatiskal oči pred gospodarsko krizo ter krizo morale: "Ne mislim, da se bo zgodil razpad koalicije, a če se takoj ne začneta razvijati neka resna načrta, in sicer gospodarski in razvojni, bo Hrvaška iz globoke krize padla še v globljo."
Njen strankarski kolega in vodja, predsednik SDP-ja Zoran Milanović, pa je dejal, da Hrvaška potrebuje predčasne volitve, ker nova koalicijska vlada po njegovem mnenju ne bo imela politične legitimnosti.
"Ni vreden biti vodja"
Ostri odzivi hrvaške politične srenje se še kar vrstijo. Radimir Čačić iz HNS-a meni, da Sanaderjev odhod kaže njegovo domoljubje in značaj v tem kriznem položaju: "Brez ozira na to, kaj je vzrok za njegovo odločitvijo, vodja, ki zapušča narod v trenutku, ko je državo pripeljal do kolapsa, ni vodja, ki si zasluži oblast." "Ne verjamem Ivu Sanaderju niti, ko odhaja," pa je bil oster Damir Kajin iz IDS-a.

In čeprav je Sanader na tiskovni konferenci dvakrat zanikal, da bi bil vzrok njegovo zdravstveno stanje (neuradno se že dalj časa govori o njegovih težavah s sladkorno), predstavnik bosanske manšine v Saboru Šemso Tanković meni, da je prav bolezen tista, zaradi katere premier zapušča politiko. "Omenjal je peto prestavo in desetletno angažiranost, ter da se ne more dolgo voziti v peti prestavi," razkriva Tanković.
Vesna Pusić iz HNS-a pa meni, da bi Sanader moral povedati javnosti, če se zares umika iz zasebnih ali zdravstvenih razlogov.

Svoje videnje o vzrokih odstopa ima tudi spletni časnik index.hr. Ta kot mogoč razlog navaja, da je v torek zvečer prišlo do ostrega verbalnega spopada med Sanaderjem ter poslancem in članom predsedstva HDZ-ja Andrijo Hebrangom glede afere nakupa vojaških tovornjakov. Index.hr ugotavlja, da je nastal spopad dveh frakcij v HDZ-ju, ker je ostra razprava potekala tudi pri objavi znižanja BDP-ja za 6,7 odstotka.

Mesič: Pomisleki v tujini
Hrvaški premier je ob odstopu tako s položaja predsednika vlade kot s položaja predsednika stranke HDZ povedal, da se ne bo potegoval niti za predsedniško mesto. "Odločil sem se, da se umaknem iz aktivne politike," je povedal Sanader, ki je o odstopu že dopoldne obvestil svoje najožje sodelavce in poslanski klub Hrvaške demokratične skupnosti.
Po srečanju s predsednikom Stipetom Mesičem je ta dejal, da ga je najbolj presenetil izbor trenutka, v katerem se je premier odločil objaviti svoj odhod. "Nobenega dvoma ni, da je Hrvaška v izjemno resnem, lahko bi se celo reklo kritičnem gospodarskem položaju, poleg tega pa so še naša pristopna pogajanja z EU-jem obstala zaradi blokade sosedne Slovenije, zaradi česar so se poslabšali tudi odnosi s to državo." Mesić je še dodal, da kriza vlade v takih okoliščinah državi nikakor ne prinaša stabilnosti in bo neizbežno izzvala pomisleke v tujini.

"Čas, da me zamenjajo drugi ljudje"
Dodal je, da ni prevzel nobene funkcije v evropskih integracijah, se pa iz politike umika v obdobju, ko je Hrvaška izpolnila vse strateške cilje, in ker meni, da je čas, da ga v politiki zamenjajo novi ljudje. Ob tem je pojasnil še, da je odločitev sprejel po dolgem premisleku in ni bila lahka, in dodal, da je vedno govoril, da politika ni sama sebi namen, temveč služi ljudstvu ter izpolnjevanju strateških ciljev države, ki da jih je izpolnil.
"Odhajam zadovoljen," je zatrdil premier, ki je dodal, da je ponosen na uspehe hrvaške vlade in svoje stranke pod njegovim vodstvom. "V življenju pridejo trenutki za nove začetke. Pri meni je napočil en tak trenutek." In še: "Moj posel je opravljen, moja privrženost Hrvaški pa ostaja trajna."
O vzrokih ugibajo tudi tuji mediji - britanski BBC in nemška tiskovna agencija DPA sta izrazila presenečenje nad "nepričakovano odločitvijo", Reuters v svoji novici izpostavlja slovenske zadržke hrvaških pristopnih pogajanj z EU-jem, kar kot mogoče vzroke navaja tudi AFP. Pri AP-ju pišejo, da so domači novinarji za premierjevo odločitev izvedeli že zjutraj, a o vzrokih ne želijo ugibati.



Hrvaška borza se je s krepkim padcem odzvala na odločitev Sanaderja, da odstopa s položaja predsednika vlade in HDZ-ja. Vodilni indeks na borzi v Zagrebu Crobex je po objavi novice padel kar za 6,35 odstotka, na 1775,93 točke. Na zagrebški borzi so se pocenile tako rekoč vse delnice.

Spremenjena tudi sestava vlade
Za svojo naslednico na čelu hrvaške vlade in stranke je Sanader predlagal dozdajšnjo podpredsednico Jadranko Kosor. V hrvaških medijih se je že nekaj časa špekuliralo, da naj bi Sanadar odstopil, da bi lahko kandidiral na predsedniških volitvah, a je za HDZ-jevega kandidata predlagal Andrijo Hebranga in mu dal na voljo 24 ur, da mu sporoči svojo odločitev.

Po pisanju Jutarnjega lista se poleg sprememb na vrhu napoveduje tudi sprememba sestave vlade. Kosorjevo naj bi na položaju podpredsednika vlade zamenjal dozdajšnji kmetijski minister Božidar Pankretić, njega pa naj bi zamenjal Petar Čobanković, prav tako iz stranke HDZ. Oblikovali naj bi tudi novo ministrstvo za upravo, na čelo katerega naj bi stopil Davorin Mlakar.

Po poročanju HRT-ja je v saboru zjutraj nenapovedano potekal sestanek poslanskega kluba HDZ, na katerem naj bi bili pristojni vsi ministri. Sanaderja in Kosorjeve niso videli, vendar naj bi bila opažena, kako skozi kletne hodnike zapuščata sestanek.

Imel sem čast in privilegij biti zraven pri mednarodni afirmaciji hrvaške države. Odhajam zadovoljen, ker so moji cilji uresničeni.

Bilo je jasno, da če bo država prišla v brezizhodni položaj, se bo on umaknil in pustil barko, ki jo je sam navrtal, da potone.

Ingrid Antičević-Marinović, SDP

V življenju obstajajo trenutki za nove začetke. Ugotovil sem, da je zame zdaj tak trenutek.