Sanader je postal častni predsednik HDZ-ja, ki je s Kosorjevo dobil svojo prvo predsednico v zgodovini. Foto: EPA
Sanader je postal častni predsednik HDZ-ja, ki je s Kosorjevo dobil svojo prvo predsednico v zgodovini. Foto: EPA
Ivo Sanader
Sanader je EU pozval, da prekine blokado in "ta nori teater", ki ga poskuša ustvariti Slovenija. Foto: EPA
Kosorjeva prevzela krmilo HDZ-ja

V Zagrebu je potekal občni zbor vladajoče Hrvaške demokratske skupnosti, na katerem so delegati po odhodu Sanaderja s čela stranke in premierskega položaja za novo predsednico izbrali Jadranko Kosor, ki ji je hrvaški predsednik Stipe Mesić v petek zvečer podelil mandatarstvo za sestavo nove vlade.

Zbor v zagrebški Areni je odprl Sanader, ki je v svojem govoru dejal, da HDZ ni stranka šibkih in strahopetnih, ampak pogumnih in ponosnih ljudi. HDZ je označil za stranko kontinuitete, ki ima moč, da se spopade z vsemi izzivi. "Imamo pogum, da se postavimo na čelo hrvaškega naroda," je dejal.

V dolgem in čustvenem govoru je Sanader poudaril, da so interesi države nad njegovimi osebnimi in strankarskimi interesi, zaradi česar je tudi odstopil.

"Ne bo vam uspelo"
Kar nekaj ostrih besed je v svojem poslovilnem govoru Sanader namenil Sloveniji, ki jo je opozoril, da ne bo dobila niti centimetra hrvaškega ozemlja. "Kljub vaši politiki izsiljevanja bo Hrvaška vstopila v EU in Slovenija bo morala glasovati za to," je izrazil svoje prepričanje in evropske voditelje ob tem pozval k prekinitvi "nesmiselne" blokade hrvaškega vstopanja v EU.

Sanader se je tudi spomnil srečanja z Borutom Pahorjem na Mokricah, ko je slovenskemu premierju dejal: "Dobro, dragi prijatelj, vi ste vstopili v EU leta 2004 in v Nato z istim nerešenim mejnim vprašanjem in kako to, da ste vi vstopili, Hrvaška pa ne more?" Po njegovih besedah mu je takrat Pahor dejal: "Zdaj smo mi člani EU-ja in lahko se vedemo, kot se vedemo."

Ni čas za paniko, ampak za delo
Po govoru so delegati sprejeli Sanaderjev odstop in soglasno za novo predsednico stranke izbrali Kosorjevo, ki je dejala, da bo Sanaderja težko nadomestiti, vendar je po njenih besedah dobrobit hrvaškega naroda na prvem mestu. "Delovala bom v interesu naroda, države in njenih državljanov," je obljubila.

Kosorjeva je dejala, da ni čas za paniko, ampak za delo, za svojo prvo nalogo pa si je zadala rebalans proračuna, ki bi ga morali sprejeti do sredine julija. Obljubila je nadaljevanje reform, še posebno tistih za krepitev gospodarstva, in ob tem opozorila, da bodo pri tem potrebne tudi težke odločitve.

Govor je sklenila z besedami: "Za Hrvaško vse - Hrvaško za nič!"

Kosorjeva prevzela krmilo HDZ-ja