Ljudje po vsem svetu si prizadevajo za zaprtje zloglasnega Guantanama. Foto: Reuters
Ljudje po vsem svetu si prizadevajo za zaprtje zloglasnega Guantanama. Foto: Reuters

V Guantanamu je zaprtih več kot 400 osumljenih terorizma, ki do pred kratkim sploh niso imeli dostopa do sodišč in odvetnikov. Ameriška administracija skoraj ni dajala informacij o zapornikih, ki so jih večinoma ujeli na bojiščih v Afganistanu.

ZDA napovedujejo, da bodo proti 70 ujetnikom kmalu vložili obtožnice pred posebnimi vojaškimi sodišči, ki jih je vrhovno sodišče ZDA razglasilo za neustavna, kongres pa je oktobra sprejel zakon, na podlagi katerega imajo pravno podlago.

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch je prepričana, da je med zaprtimi v Guantanamu še vedno veliko takih, ki niso nikakor povezani s terorizmom in so zaprti po krivici. Ameriška administracija pa vztraja, da so v Guantanamu zaprti najhujši kriminalci na svetu, ki predstavljajo nevarnost celotni mednarodni skupnosti.

Svet se je združil v protestih
Demonstracije proti Guantanamu potekajo po vsem svetu, nekaj protestnikov je odpotovalo celo na Kubo, kjer bodo svoje nezadovoljstvo izražali pred taboriščem. Mednarodna skupnost namreč meni, da Guantanamo, kjer so grobo kršene temeljne človekove pravice, pomeni madež na vesti Američanov.

Več o zaporu Guantanamo si lahko preberete tukaj.