Po izvolitvi je novi turški predsednik opravih mimohod mimo častne enote turške vojske. Foto: Reuters
Po izvolitvi je novi turški predsednik opravih mimohod mimo častne enote turške vojske. Foto: Reuters
Protestniki pred turškim parlamentom
Nasprotniki Gülove izvolitve se bojijo islamizacije države. Foto: Reuters
Gül novi turški predsednik

Tokrat je za Güla glasovalo 339 poslancev 550-članskega parlamenta. Njegova protikandidata sta dobila bistveno manj glasov, tretji krog pa je bil potreben, ker v prvih dveh Gül ni dobil potrebne dvotretjinske večine (367 glasov).

Gül se je za položaj potegoval že aprila in maja, a je izvolitev preprečila opozicija, ki je glasovanje bojkotirala, saj mu očita, da se zavzema za islamizacijo že več kot 80 let sekularne države. Takrat so se v Turčiji zvrstili tudi množični javni protesti proti Gülu in njegovi vladajoči Stranki za pravičnost in razvoj (AKP), ki jo vodi premier Recep Tayyip Erdogan. Temu so v juliju sledile predčasne parlamentarne volitve, na katerih je AKP dobil kar 47 odstotkov glasov in še enkrat nominiral Güla, ki je zdaj prvi turški presednik po letu 1923, ko je Turčija postala sekularna, ki ima islamsko preteklost.

56-letni Gül, zdajšnji zunanji minister, je javno obljubil spoštovanje ustavne ureditve in posvetne države, a sekularistov, predvsem vojske, ni prepričal. "Sekularizem - eno glavnih načel naše republike - je predpogoj za socialen mir, kot tudi osvobajajoči model za različne načine življenja," je ob prisegi povedal Gül.

Njegovi nasprotniki napovedujejo, da bo novi predsednik le slepo podpisoval zakone, ki jih bo predlagala vlada njegovega tesnega zaveznika Erdogana. Zaradi tega so se ob njegovi izvolitvi pred parlamentom zbrali tudi protestniki, ki nasprotujejo njegovi izvolitvi.

V ponedeljek pa je načelnik turških oboroženih sil Yasar Büyükyanit opozoril, da je sekularna ureditev na udaru "središč zla, ki jo želijo sistematično spodkopati". "Turške oborožene sile ne bodo popuščale ... so v službi obrambe turške republike," je v pisni izjavi zapisal Büyükyanit.

Čestitke EU-ja
Gül velja za gorečega muslimana, ki se je kalil v turških pogajanjih z Evropsko unijo, njegova žena Hayrunisa pa v javnosti vedno nosi muslimansko ruto. Njegovo izvolitev pa je že pozdravil predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. "To prinaša priložnost za svežo, takojšnjo in pozitivno gonilno silo na številnih ključnih področjih v procesu pridruževanja k Evropski uniji," je dejal Barroso.

Predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Tom Casey pa je dejal, da so z Gülom ZDA sodelovale že zdaj, ko je bil zunanji minister, hkrati pa izrazil pričakovanje, da bo tako tudi v prihodnosti.

Tudi Rupel vesel izvolitve
Čestitkam ob izvolitvi se je pridružil tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, ki se je Gülu v sporočilu za javnost na spletni strani ministrstva zahvalil za dobro sodelovanje med državama, h kateremu je pripomogel, ter mu zaželel uspeh in osebno zadovoljstvo pri opravljanju odgovorne naloge predsednika države.

Gül novi turški predsednik