Prvi šolski dan na Floridi. Foto: Reuters
Prvi šolski dan na Floridi. Foto: Reuters

DeSantis je že pred tem izdal odlok proti uveljavitvi nošnje mask v šolah, a so se nekatera okrožja uprla, češ da so za njihove učence in dijake maske obvezne.

Spor se je razplamtel, ko v ZDA šole v teh dneh začenjajo novo šolsko leto, in to v času, ko se okužbe z različico delta močno širijo tudi med mladimi. V več zveznih državah, predvsem na jugu ZDA, kjer je precepljenost nižja, zaznavajo rekordna števila okužb.

Sorodna novica Nemčija uvaja plačljive teste; v Avstriji oktobra poživitveni odmerek
Guverner Ron DeSantis je bil eden  zvestejših podpornikov nekdanjega predsednika Donalda Trumpa. Foto: AP
Guverner Ron DeSantis je bil eden zvestejših podpornikov nekdanjega predsednika Donalda Trumpa. Foto: AP

Republikanski guverner je dejal, da bi floridski odbor za izobraževanje lahko zadržal izplačilo plač ravnateljem ali članom šolskih odborov v posameznih okrajih, če sprejmejo odlok, po katerem bi morale biti maske v njihovih šolah za otroke obvezne. Učitelji ali drugo šolsko osebje tu ne bi bili prizadeti, poroča BBC.

DeSantis je ob izdaji svojega odloka julija dejal, da bi z vsiljenjem mask učencem in dijakom posegali v pravice staršev. Isti dan je eden največjih državnih šolskih okrajev na Floridi napovedal, da morajo vsi dijaki z novim šolskim letom v šoli nositi maske – razen če imajo opravičilo zdravnika ali psihologa.

CDC priporoča maske tudi za cepljene

"Bog ne daj, da bi izgubili otroka zaradi tega virusa – preprosto ne morem krivde zvaliti na guvernerja ali Florido, preprosto ne morem," je dejal ravnatelj okrožja Leon Rocky Hanna ob napovedi obvezne nošnje mask.

Sorodna novica Florida prepovedala covidne cepilne potne liste
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Še en floridski ravnatelj je v kolumni za Washington Post v ponedeljek opozoril, da sta v zadnjih dveh tednih že dva zaposlena umrla s covidom – "pa se šola niti začela še ni".

Stroka in učitelji menijo, da so maske potrebne za zajezitev širjenja precej bolj nalezljive različice delta – še posebej, ker cepiva še niso potrjena za otroke, mlajše od 12 let.

Ameriški center za nadzor nad boleznimi (CDC) navaja, da bi morali učenci, starejši od dveh let, in celotno osebje nositi maske v notranjih prostorih, tudi če so cepljeni.

Na Floridi se v bolnišnicah s covidom zdravi okoli 13.600 ljudi, od tega okoli sto otrok. Polno cepljena je približno polovica prebivalstva.

DeSantis se že ves čas upira strožjim ukrepom in posegom v pravice državljanov, med drugim je tudi ostro nasprotoval uvedbi t. i. covidnega potrdila, češ da gre za diskriminacijo.

Razkol tudi v Teksasu

Maske in drugi protikoronski ukrepi pa razdvajajo tudi v Teksasu. Tako so se ravnatelji državnih šol v Dallasu uprli republikanskemu guvernerju Teksasa Gregu Abbottu in napovedali, da bodo morali maske znotraj šolskih poslopij nositi tako osebje kot dijaki.

Napoved je sledila le nekaj ur po začetku šolskega leta, čeprav je Abbott prejšnji mesec z izvršnim odlokom uvedel prepoved tovrstnih ukrepov. Po odloku nobena državna ustanova ne bi smela zapovedati ne mask ne cepiv.