Karadžić kot Dragan Dabić, ko se je udeležil konference o zdravstvu. Foto: Reuters
Karadžić kot Dragan Dabić, ko se je udeležil konference o zdravstvu. Foto: Reuters
Luka Karadžić
Luka karadžić trdi, da je njegov brat zdrav in razumen. Foto: EPA
Matere Srebrenice
Ženske iz združenja Matere Srebrenice prebirajo novico o aretaciji Karadžića. Foto: EPA
Karadžićevi podporniki so se popoldne spopadli s srbsko policijo. Foto: Reuters
Radovan Karadžić z ženo Ljiljano Zelen-Karadžić
Z ženo Ljiljano v hotelu v Banjaluki oktobra leta 1993. Foto: EPA

Sam ve, koliko je zares kriv in koliko ne, ne priznava pa haaškega sodišča in mu ne verjame.

Luka Karadžić po obisku brata
Kdo je Radovan Karadžić?
Pogovor z Marto Razboršek

Haaški tribunal se želi izogniti dolgotrajnim sojenjem, kot je bila to navada iz preteklosti. Dober primer je sojenje nekdanjemu srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, ki je umrl pred razsodbo, med štiriletnim sojenjem pa so tožilci poklicali skoraj 400 prič. Avril McDonald, nizozemska strokovnjakinja za procese haaškega sodišča, je prepričana, da bodo sodniki Karadžića, ki je obsojen genocida in drugih zločinov proti človečnosti, skušali čim hitreje spoznati za krivega.

Mandat sodišča do leta 2010
Sodišče za zločine v nekdanji Jugoslaviji je bilo ustanovljeno leta 1993, leta 2010 pa bi moralo prenehati z delovanjem, a bo njegov mandat z aretacijo Karadžića in nadaljevanjem iskanja še enega haaškega obtoženca Ratka Mladića, skoraj zagotovo podaljšan.

Kot zdravilec povsem neprepoznaven
Karadžić
se je sicer predstavljal kot doktor alternativne medicine Dragan Dabić in pisal članke za revijo o zdravju Zdrav život (Zdravo življenje). Je zelo vitek in ima daljše sivo pobarvane lase, tako zamaskiran pa naj bi se brez težav prosto gibal po prestolnici in delal na zasebni kliniki, živel pa je v v elikem blokovskem naselju v Novem Beogradu. Lani oktobra se je pojavil na konvenciji, ki jo je organizirala revija Zdrav život in se predstavil uredniku kot nevropsihiater, ki želi za revijo pisati članke, kar se je dejansko tudi zgodilo. A nihče od sodelavcev ga ni prepoznal.

"Bil je prijeten človek z lepim obnašanjem, a precej tih in duhovit. Telesno ni bil prav v dobri kondiciji, duševno pa zagotovo. Večkrat je pisal tudi pesmi, včasih temačne in morbidne, včasih vesele otroške," je dejal urednik revije Goran Kojić in nadaljeval: "Vprašal sem ga, od kje je, in rekel mi je, da iz Krajine ter da ima otroke. Nikoli mi ni pokazal diplome, rekel pa je tudi, da se je njegova žena preselila v ZDA."

Na begu še dva obtoženca
Oblasti o aretaciji niso želele izdati več podatkov, saj ne želijo ogroziti možnosti za aretacijo še dveh preostalih haaških obtožencev, Mladića in Gorana Hadžića, je dejal Rasim Ljajić, koordinator akcijske ekipe za sodelovanje s haaškim sodiščem. Kot pišejo srbski mediji, naj bi imel Karadžić pri aretaciji pri sebi potovalko, zato domnevajo, da naj bi želel zapustiti Beograd. Press poroča, da naj bi se odpravljal na počitnice v Split.

Po prijetju v ponedeljek pozno ponoči je Karadžića zaslišal preiskovalni sodnik sveta za vojne zločine okrožnega sodišča v Beogradu. Preiskovalni sodnik posebnega sodišča Milan Dilparić je potrdil, da so Karadžića zasliševali od enih do pol treh zjutraj, stekel pa je tudi proces identifikacije haaškega obtoženca, vključno z analizo DNK-ja. Do izročitve haaškemu sodišču bo v rokah srbskega sodišča.

Srečanje z bratom Luko
Karadžića je v stavbi posebnega sodišča že obiskal brat Luka, ki je dejal, da z Radovanom pred tem zaradi varnosti nista imela stikov. "Hvala bogu je živ in zdrav pa tudi normalen in razumen. Lahko rečem, da je poln optimizma. Sam ve, koliko je zares kriv in koliko ne, ne priznava pa haaškega sodišča in mu ne verjame," je dejal.

V skladu s srbsko zakonodajo je predhodno zaslišanje prvi korak v postopku izročitve osumljenca haaškemu sodišču.

Sodnik ga bo predal v roke Haaga
Po besedah tožilca za vojne zločine Vladimirja Vukčevića se je preiskovalni sodnik po zaslišanju Karadžića odločil, da so izpolnjeni vsi pogoji za izročitev Haagu, zato je osumljenčev odvetnik Svetozar Vujačić že napovedal, da bo v petek na to odločitev vložil pritožbo. Pritožbo nato obravnava višje sodišče, ki ima za to prav tako tri dni časa, njegova odločitev pa je dokončna.

Prvi novico sporočil predsednikov kabinet
Novico o prijetju 63-letnega vojnega zločinca in nekdanjega vodjo bosanskih Srbov so sporočili iz kabineta srbskega predsednika Borisa Tadića. Srbsko tožilstvo za vojne zločine je prijetje Karadžića potrdilo, niso pa želeli govoriti o podrobnostih akcije. "Bil je lociran in nato aretiran," so v Tadićevem kabinetu zapisali v izjavi za javnost. Sprva je bilo rečeno, da naj bi ga aretirali v Beogradu, v naselju Vračar, potem ko so ga opazovali več tednov, glavni namig pa naj bi jim dala obveščevalna agencija.

Skrivnostna akcija policije
Po drugih podatkih, ki naj bi jih novinarjem dejal njegov odvetnik Svetozar Vujačić, pa naj bi ga aretirali že v petek popoldne na avtobusu, s katerim se je iz Novega Beograda peljal v Batajnico, kar je tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević zanikal. Od petka naj bi ga imeli priprtega v neki sobi. Odvetnik je dodal, da naj bi mu med aretacijo na glavo posadili nekakšen klobuk, zaradi česar ne more povedati, kdo ga je prijel, piše B92. Po njegovih besedah je Karadžić v dobrem stanju in je miren, je pa malce shujšal.

Policija dvignila varnostno stopnjo
Srbska policija je takoj po tem, ko so mediji objavili novico, dvignila varnostno stopnjo. V središču Beograda, na Trgu republike, je priprla nekaj članov ultranacionalističnega gibanja Obraz, okrepljene enote pa je poslala tudi pred sodišče. Okrog 2.30 zjutraj so se demonstranti, ki so vzklikali Karadžiću, Srbiji in Kosovu, razšli.

Aleksander Vučić iz Radikalne stranke meni, da je napočil žalosten dan za Srbijo, vodja Nove Srbije in zaveznik prejšnjega premierja Vojislava Koštunice Velimir Ilić je nad prijetjem presenečen, meni pa, da bo to Srbijo približalo Evropi. V Liberalno demokratski stranki so zadovoljni, saj bo aretacija pripomogla k popravi krivic, predsednica skupščine iz Socialistične stranke pa je dejala, da je treba zakone spoštovati - tako domače kot mednarodne.

Fotografije s spopada Karadžićevih podpornikov s srbsko policijo si oglejte v galeriji.

K. T./A. P.

Sam ve, koliko je zares kriv in koliko ne, ne priznava pa haaškega sodišča in mu ne verjame.

Luka Karadžić po obisku brata
Kdo je Radovan Karadžić?
Pogovor z Marto Razboršek