Poraz na deželnih volitvah bi vladi otežil sprejemanje zakonov. Foto: Reuters
Poraz na deželnih volitvah bi vladi otežil sprejemanje zakonov. Foto: Reuters

Vladajoči krščanski demokrati so glede na izide vzporednih volitev osvojili le nekaj več kot 20 odstotkov glasov, medtem ko je SPD osvojil med 49,5 in 50 odstotki glasov.

Že javnomnenjske raziskave so nakazovale slavje socialdemokratov, krščanskim demokratom pa napovedovale najslabši izid po koncu druge svetovne vojne.

V novem sklicu deželnega parlamenta se SPD-ju obeta od 63 do 65 od 121 poslanskih sedežev, medtem ko naj bi imel CDU 26 poslancev. Na zadnjih deželnih volitvah v Hamburgu leta 2008 je CDU osvojil 42,6 odstotka glasov, SPD pa je podprlo 34,1 odstotka volivcev.

Na tretjem mestu so Zeleni z od 11 do 11,5 odstotka glasov, sledita Leva stranka z od 6,5 do 7 odstotkov glasov in liberalci (FDP), ki jih je podprlo 6,5 odstotka volivcev. V Hamburgu se je za naklonjenost 1,3 milijona volivcev potegovalo 12 strank in volilna koalicija.

Iz vrst SPD-ja bo zaradi zmage na volitvah tudi novi deželni ministrski predsednik. Položaj naj bi zasedel zdajšnji predsednik hamburškega SPD-ja in nekdanji minister za delo Olaf Scholz, ki bo nasledil Christopha Ahlhausa (CDU).