Foto:
Foto:
Haaško sodišče je Haradinaja preiskovalo zaradi domnevne vpletenosti v vojno med letoma 1998 in 1999.
Rupel v imenu Ovseja upa, da se razmere na Kosovu ne bodo poslabšale.

Nekdanji poveljnik kosovske osvobodilne vojske je na sedežu pokrajinske vlade v Prištini novinarjem dejal, da je seznanjen z vsebino obtožnice, vendar se sam počuti kot popolnoma nedolžen.

Haradinaj obtožuje haaško sodišče
Prebivalce Kosova je Haradinaj pozval, naj se še naprej prizadevajo za neodvisnost pokrajine, kar naj ne bi bilo več daleč. V izjavi za javnost je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu obtožil, da enako obravnava borce za svobodo in agresorje, ki so vso regijo spremenili v ruševine.

Kosumi novi premier
Novi kosovski premier naj bi postal minister za okolje in prostorsko planiranje Bajram Kosumi, je poročala kosovska televizija RTV 21. Haaško sodišče je potrdilo obtožnico za 36-letnega Haradinaja, vendar pa ni navedlo podrobnosti obtožnice.

500 dodatnih vojakov Nata
Nato je v pokrajino že poslal dodatne vojaške enote, saj se bojijo morebitnih etničnih nemirov po odstopu Haradinaja. V noči na ponedeljek je v Prištino prispelo 500 britanskih vojakov Nata.

Po besedah predstavnikov Kforja je varnostna situacija na Kosovu slabša, kot bi si Združeni narodi želeli. Tudi na zahodu Kosova, ki ga nadzirajo nemški vojaki, so poostrili varnost, saj so tam potekali spopadi, zaradi katerih so Haradinaja obtožili. Tam ima tudi najbolj zveste privržence in somišljenike.

Slovenski zunanji minister in predsedujoči Ovseju Dimitrij Rupel je ob tem izrazil prepričanje, da se kljub temu na Kosovu razmere ne bodo poslabšale.

Haaško sodišče je Haradinaja preiskovalo zaradi domnevne vpletenosti v gverilsko vojno proti srbskim enotam med letoma 1998 in 1999.