Foto:
Foto:
Zaradi umora Haririja so ZDA odpoklicale odposlanico v Bejrutu
Eksplozija je popolnoma razdejala del Bejruta.

To je sporočil libanonski notranji minister Sulejman Franjieh, ki dodaja, da naj bi se avtomobil, v katerem je bila nameščena bomba, v času eksplozije približeval Haririjevemu konvoju.

Minister za informiranje Elie Ferzli pa je sporočil, da naj bi oblasti že prijele enega osumljenca za ponedeljkov napad na Haririja. Šlo naj bi za islamskega skrajneža, več podrobnosti pa ni znanih. Franjieh je dodal še, da bodo parlamentarne volitve, napovedane za maj, izpeljali po načrtih.

Odpoklic ameriške veleposlanice
Ameriška administracija je veleposlanici v Bejrutu Margaret Scobey ukazala, naj se vrne v Washington, kjer se bodo dogovorili o nadaljnjih ukrepih. Predstavnik State Departmenta Richard Bouscher je dejal, da so ZDA globoko zaskrbljene zaradi ponedeljkovega umora nekdanjega libanonskega premierja Rafika Haririja, ki je bil ubit v eksploziji avtomobila bombe v obmorskem delu Bejruta.

Ameriški časnik New York Times pa je zapisal, da namerava Bela hiša okrepiti pritisk na Sirijo, saj v Washingtonu verjamejo, da je v umor Haririja vmešan Damask, ki ima v Libanonu že več kot 20 let tudi svojo vojsko.

Al Kaida zanika vpletenost
Teroristična mreža Al Kaida je na neki islamski spletni strani zanikala vpletenost v napad. Ob tem je zapisala, da obstajajo možnosti, da he napad izpeljala državna varnostna služba Sirije, Izraela ali Libanona.

Hariri je bil ubit v siloviti eksploziji avtomobila bombe v Bejrutu, opozicija pa je Sirijo, ki ima v Libanonu razporejenih 14.000 vojakov, obtožila vpletenosti v umor. Od vlade je opozicija zahtevala odstop in pozvala k tridnevni stavki.

Ulice Bejruta nadzirajo vojaške patrulje, po mestu pa je postavljenih več nadzornih točk. Pred predstavništvom sirske vladne stranke Bas v Bejrutu so se zbrali protestniki, ki so Sirijo obtoževali umora, zažigali pa so tudi slike sirskega predsednika Asada.