Foto:
Foto:
Po eksploziji je izbruhnilo več požarov.
Milijarder in politik Rafik Hariri je v napadu umrl.
Ranjenih je bilo več deset mimoidočih.
Chirac je zahetval mednarodno preiskavo.

Po trditvah prič je bil cilj napada prav Haririjev konvoj, umrlo pa je tudi več njegovih osebnih stražarjev. Huje je bil ranjen tudi nekdanji libanonski minister za gospodarstvo Basil Fuleihan.

Sicer je bilo ranjenih še več deset mimoidočih. Po poročanju oblasti naj bi pred hotelom St. George eksplodiral avtomobil bomba.

Odgovornost za napad je v posnetku, ki ga je predvajala arabska televizija Al Džazira, prevzela doslej neznana skrajna islamska Skupina za zmago in sveto vojno v Levantu. Policija je že vdrla v njene prostore, a tam ni našla nikogar. Libanonska opozicija pa meni, da je za napad odgovorna Sirija.

Hudo razdejanje
Eksplozija blizu hotela s petimi zvezdicami v mondenem delu libanonske prestolnice je povzročila hudo razdejanje, popolnoma uničila kakih 20 avtomobilov in poškodovala ali uničila številne stavbe. Na prizorišču je zazeval več metrov globok krater.

Poročevalec CNN-a je dejal, da od konca državljanske vojne, ki je potekala med letoma 1975 in 1990, v Libanonu še ni videl tako hudega napada. Okna so popokala tudi na nekaterih stavbah, oddaljenih več kot kilometer in pol.

60-letni Hariri je z mesta premierja odstopil oktobra lani, pred tem pa je vlado vodil že med letoma 1992 in 1998. Bogati poslovnež se je v zadnjih mesecih pridružil pozivom opozicije, naj se Sirija še pred majskimi volitvami umakne iz Libanona.

Leta 2003 so strokovnjaki ocenjevali, da je njegovo premoženje vredno 3,8 milijarde dolarjev.

Sirija obsodila napad
Sirija je napad na Haririja označila za teroristično dejanje in ga obsodila. Sirski minister za informiranje Mahdi Dakhl Alah je dejal, da so teroristi verjetno poskušali destabilizirati Libanon. Dodal je, da se je Hariri boril za napreden in neodvisen Libanon.

V Libanonu je še vedno okoli 16.000 sirskih vojakov, ki so po podatkih ameriške obveščevalne agencije Cia nameščeni vzhodno od Bejruta in v dolini Beka. Po umiku Izraela iz južnega Libanona je opozicija začela pozivati tudi k umiku Sirije, prve zaveznice Libanona.

Napad obsoja tudi svet
Obtožbe atentata na nekdanjega libanonskega premierja Rafika Haririja v Bejrutu prihajajo z vsega sveta. Dejanje je ostro obsodil francoski predsednik Jacques Chirac, ki je dejal, da bi bilo potrebno takoj začeti mednarodno preiskavo o napadu, ki ga je obsodila tudi Bela hiša.

Njen predstavnik je dejal, da za zdaj nimajo informacij o tem, kdo naj bi stal za napadom. Evropska unija pa je Libanon pozvala, naj kljub napadu maja izpelje predvidene volitve.

Napad je ostro obsodil generalni sekretar Arabske lige Amr Musa, ki je dejal, da gre za nevarno teroristično dejanje. Pridružil se mu je tudi predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Hamid Reza Asefi. Libanonce je opozoril, naj bodo previdni v zvezi z zarotami njihovih sovražnikov in ohranijo varnost in stabilnost države.