Prebivalci Okinave nasprotujejo tudi selitvi dela oporišča na drugo območje na otoku. Foto: EPA
Prebivalci Okinave nasprotujejo tudi selitvi dela oporišča na drugo območje na otoku. Foto: EPA

Med obiskom južnega otoka Okinave, kjer je nameščena več kot polovica od 47.000 ameriških vojakov na Japonskem, je Hatojama izrazil obžalovanje in prebivalce prosil za razumevanje, saj bo moral del dejavnosti oporišča ostati.

Prejšnja japonska in ameriška vlada sta se leta 2006 dogovorili, da bodo letalsko oporišče ameriških marincev Futenma z zdajšnjega gosto naseljenega dela otoka preselili na bolj mirno obalno območje. Hatojama je pred lanskimi volitvami celo obljubil, da bo prevetril ta dogovor in razmislil o preselitvi celotnega oporišča.

A očitno si je premier postavil preveliko nalogo, saj naj bi njegova vlada vseeno uresničila prvotni načrt, a z nekaterimi spremembami. V skladu s tem načrtom naj bi Futenmo preselili na obalno območje Henoko, ki leži nedaleč stran od ameriškega oporišča Camp Schwab.

Letališke steze bi zgradili na stebrih in s tem zaščitili koralni greben, medtem ko bi okoli tisoč marincev preselili na odročen otok Tokunošima, ki leži 200 kilometrov severovzhodno od Okinave.

Zaradi spora glede načrtovane preselitve letalskega oporišča je Hatojama izgubil večji del podpore domače javnosti, ohladili pa so se tudi odnosi z največjo zaveznico ZDA. Ob obisku otoka so ga pričakali protestniki, ki že leta nasprotujejo ameriški vojaški navzočnosti, saj so priča hrupu, kriminalu in nesrečam, za katere so krivi ameriški vojaki.