Hillary Clinton je sporočila, da je odločena zmagati na volitvah. Foto: EPA
Hillary Clinton je sporočila, da je odločena zmagati na volitvah. Foto: EPA
Bill in Hillary Clinton
Hillary Clinton je svojemu možu stala ob strani tudi v najtežjih trenutkih njegovega predsednikovanja. Foto: EPA
Clintonova bo kandidirala

Na svoji spletni strani je 59-letna Clintonova napovedala ustanovitev odbora za zbiranje denarja, kar je prvi korak h kandidaturi za predsednico. Samo novi predsednik lahko Ameriki povrne status spoštovanega voditelja in popravi napake, ki jih je zagrešil predsednik George Bush, je dejala Clintonova

Prva predsednica?
Clintonova, ki je v senatu drugi mandat, bi tako lahko postala prva ameriška predsednica. Med drugimi demokratskimi kandidati za predsednika vodi po priljubljenosti, takoj za njo pa je senator Barack Obama, ki je kandidaturo napovedal pred dnevi in si obeta, da bo postal prvi temnopolti ameriški predsednik.

Veliko jih meni, da Clintonova ni tako priljubljena, da bi lahko premagala republikanskega kandidata. Med republikanci sta glavna kandidata za nastop na volitvah sentor John McCain in nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani.

Že zapisana v zgodovino
Clintonova se je že vpisala v zgodovino, ko je leta 2000 postala prva nekdanja prva dama, ki je bil izvoljena v kongres. Na volitvah za senat novembra lani je zmagala s prepričljivo večino. Preden je leta 1992 postala prva dama, je bila uspešna tožilka in zagovornica pravic otrok. V senatu sedi v vplivnem odboru za obrambo, s čimer si je pridobila pomembne izkušnje glede vprašanja varnosti, ki je za ameriške volivce ključnega pomena.

Clintonova bo kandidirala