V zadnjih letih so hahljajoči se turisti tam igrali paintball in pozirali za fotografije v nacističnih uniformah na prizorišču, ki so ga kritiki označili za "groteskni Disneyland".

A zdaj, 68 let po tem, ko je nemška vojska razstrelila večji del Hitlerjevega "volčjega brloga", preden je pobegnila pred Sovjeti, je Poljska napovedala, da namerava obnoviti 2,4 kvadratnega kilometra velik kompleks in ga spremeniti v pomemben zgodovinski in izobraževalni center z razstavami in muzejem.

Projekt je zagnalo poljsko ministrstvo za kulturo in nacionalno dediščino, ki je dalo bunker v najem pod strogim pogojem, da zasebna družba, ki ga upravlja, izpolni izobraževalne cilje in opusti njegovo trenutno podobo "zabaviščnega parka".
"V tem trenutku ni čutiti tragične dimenzije tega kraja," je za New York Times povedal Tomasz Chincinski, zgodovinar, ki dela na projektu. "Moramo najti nove načine podajanja zgodovine, da se bodo mlajše generacije želele o njej učiti in jo razumeti."

Dolge zime v vzhodnem štabu
Hitler je "volčji brlog" zgradil kot svoj štab na vzhodni fronti v takratni Vzhodni Prusiji, nato pa ga uporabljal za koordinacijo nacistične invazije na Sovjetsko zvezo. Šlo je za močno zastraženo poslopje 200 stavb in betonskih bunkerjev z lastno elektrarno in dvatisočglavim vojaškim osebjem. Tisti, ki so delali tam, so se pritoževali nad dolgčasom, ledenimi zimami in poletnimi invazijami komarjev.

Štiri mesece preden je nemška vojska zaradi napredovanja Rdeče armade razstrelila večino stavb kompleksa, je bil "Volčji brlog" prizorišče neuspelega poskusa atentata na Hitlerja. Nemški oficir Claus von Stauffenberg je med Hitlerjevim sestankom osebja 20. julija 1944 sprožil bombo v aktovki, a je vodja nacistov preživel, von Stauffenberga pa so ujeli in takoj zatem z drugimi zarotniki usmrtili. Po zgodbi so v Hollywoodu leta 2008 posneli film Operacija Valkira s Tomom Cruisom v glavni vlogi.
Hotel v bunkerjih
Poljski povojni komunistični režim je Volčji brlog odprl za obiskovalce, a kaj dosti drugega, kot da so razobesili stare fotografije kompleksa, za seznanjanje z zgodovino niso storili. Po padcu komunizma so nove poljske oblasti dale kompleks v najem zasebni družbi, imenovani Volčje gnezdo, ki je skušala izkoristiti njegov turistični potencial.
Družba je nekatere izmed bunkerjev preuredila v restavracijo in hotel, v pisarnah, ki jih je uporabljal general Alfred Jodl, v Nürnbergu na smrt obsojeni nacistični poveljnik, pa odprla strelišče. Poljski zgodovinar Jan Oldakowski je kompleks opisal kot "groteskni Disneyland".

Čeprav so nekatere poti očistili podrastja, je večina Volčjega brloga danes v slabem stanju. Betonski bunkerji so v ruševinah in prekriti z debelimi plastmi mahu. Zaradi lastniškega spora je kompleks obstal na mrtvi točki, s katere pa naj bi se zdaj končno premaknil.