Lieberman je odločen nasprotnik delitve Jeruzalema med Izraelci in Palestinci. Foto: EPA
Lieberman je odločen nasprotnik delitve Jeruzalema med Izraelci in Palestinci. Foto: EPA
Mnogi Palestinci so prepričani, da je z novo desničarsko izraelsko vlado pokopano upanje na oblikovanje palestinske države v bližnji prihodnosti. Foto: EPA

Ob prevzemu položaja izraelskega zunanjega ministra je vodja skrajnodesničarske vladne stranke Israel Bejtejnu (Izrael je naš dom) Avigdor Lieberman razjezil Palestince z izjavo, da Izraelu ni treba spoštovati dogovora iz Annapolisa, kjer sta se leta 2007 ob posredovanju ZDA obe strani dogovorili za pogajanja za oblikovanje palestinske države ob izraelski.

Vseeno je Lieberman poudaril zavezo Izraela k časovnemu mirovnemu načrtu iz leta 2003, v skladu s katerim morajo palestinski voditelji zaustaviti napade palestinskih skrajnežev na Izrael pred kakršnim koli začetkom pogajanj o končnem statusu palestinskih oblasti.

Palestinci se počutijo ogrožene
Na izjave Liebermana so se že odzvali Palestinci, tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa pa je izraelskega zunanjega ministra obtožil, da ogroža stabilnost v regiji, in ob tem pozval ZDA, da se jasno opredelijo proti njegovim stališčem.

Tiskovni predstavnik ameriškega predsednika Baracka Obame je sporočil, da so ZDA odločno zavezane k pogajanjem, ki bodo vodila do oblikovanja demokratične palestinske države. "Veselimo se sodelovanja z novo izraelsko vlado in pričakujemo odkrite pogovore," je še dejal Mike Hammer.

Gre tudi za stališča Netanjahuja
Večina Arabcev Liebermana označuje za rasista že zaradi njegovih prejšnjih izjav, ko se je spraševal o lojalnosti izraelskih Arabcev in goreče zagovarjal judovske naselbine na zasedenih palestinskih ozemljih.

Po poročanju vira blizu novega izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so Liebermanove izjave odraz stališč predsednika vlade, ki v svojem govoru pred prisego ni niti z besedo omenil palestinske države, ampak je dejal, da bi morali Palestinci vladati sami sebi, a imeti pri tem omejena pooblastila, da ne bi ogrožali varnosti judovske države.

G. V.