V ponedeljek so se pred sodiščem v Moskvi zbrali privrženci Mihaila Hodorkovskega. Foto: epa
V ponedeljek so se pred sodiščem v Moskvi zbrali privrženci Mihaila Hodorkovskega. Foto: epa
Mihail Hodorkovski
Hodorkovski naj bi bil obsojen, ker je pomenil grožnjo Kremlju, saj je podpiral ruske opozicijske politike. Foto: epa

Nekdanji direktor ruskega naftnega podjetja Jukos je na sodišču skupaj s sodelavcem Platonom Lebedevom, oba pa zanikata krivdo.

V ponedeljek je sodišče odločilo, da je Hodorkovski kriv po štirih od sedmih točk obtožnice, po besedah njegovega odvetnika pa so ga že obsodili glede vseh obtožb.

Rusko tožilstvo za Hodorkovskega zahteva deset let zapora, najverjetneje pa mu bodo zaplenili tudi premoženje, vredno več milijard ameriških dolarjev. Prejšnji teden so tožilci napovedali, da bodo obtožnico proti Hodorkovskemu še razširili, saj naj bi preiskava, ki se je začela decembra lani, pokazala na pranje denarja.

Jukos postal največji
Hodorkovskega so posebne policijske enote prijele oktobra leta 2003, obsojen pa je bil zaradi finančne prevare in utaje davkov. Jukos je vodil od leta 1997 do leta 2003, v tem času pa je podjetje postalo največje naftno podjetje v Rusiji.

Tožilstvo in obramba imata deset dni časa, da se pritožita, sodišče pa mora nato v 14 dneh odgovoriti na morebitno pritožbo. Pritožbe se lahko nato vrstijo vse do vrhovnega sodišča. Če so izkoriščene vse možnosti za pritožbo, se lahko odvetniki pritožijo še na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.