Odvetniku se je že med branjem tožilke zdelo, da bo njegov klient obsojen, saj naj bi ta v večini točk povzela obtožnico. Foto: epa
Odvetniku se je že med branjem tožilke zdelo, da bo njegov klient obsojen, saj naj bi ta v večini točk povzela obtožnico. Foto: epa
Policisti med protestniki, ki zahtevajo izpustitev Hodorkovskega. Foto: Reuters
Protestniki na ulicah St. Petersburga, ki v rokah držijo slike s podobo Hodorkovskega.
Hodorkovski bo svojo razsodbo dočakal v železni kletki na sodišču. Foto: Reuters

Nekdanjega šefa naftnega podjetja Jukos so obsodili zaradi kraje z zaroto, oškodovanja lastnine s pomočjo prevare, nespoštovanja odločitve sodišča in osebne utaje davkov.

Njegov odvetnik je bil še pred izrekom razsodbe prepričan, da bo Hodorkovski obsojen, saj naj bi sodnica skoraj povsem povzela zaključke tožilstva.

Pričakovan razplet
Poznavalci so pričakovali, da bo sodišče odločilo, da je Hodorkovski kriv vsaj ene od sedmih obtožb, ki ga bremenijo. Tožilstvo zanj zahteva desetletno kazen, njegovi odvetniki pa so upali na izpustitev.

Čakajo ga nove obtožnice
Na razsodbi je poleg Hodorkovskega tudi manjšinski lastnik Jukosa Platon Lebedev, ki ga obtožujejo skoraj popolnoma enakih stvari kot Hodorkovskega. Ne glede na to pa so tožilci že napovedali nove obtožnice na račun 41-letnega milijarderja.

Sojenje je farsa
41-letni poslovnež je sojenje označil za farso. Poznavalci menijo, da je sojenje poskus Kremlja, da uniči Hodorkovskega in prevzame podjetje, ki ga je zgradil s čudnimi privatizacijskimi posli na začetku 90. let. Kremelj sicer take namige odločno zavrača, vodja osebja predsednika Vladimirja Putina Dmitri Medvedev pa je dejal, da je proces proti Hodorkovskemu zgled, po katerem bodo sodili tudi drugim poslovnežem.

Zaupanje vlagalcev zamajano
Zaradi sojenja se je zaupanje vlagateljev v Rusijo zamajalo, zato je borzno dogajanje postalo tudi precej občutljiejše na vsakršno potezo Kremlja. Pred časom je ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice Moskvo posvarila, da ZDA pozorno spremljajo sojenje, ki bo po njenem mnenju prikazalo pravo stanje pravne države v Rusiji.

Aretiran pred 17 meseci
Hodorkovskega so aretirali pred 17 meseci in od takrat je v zaporu. Jukos je v tem času izgubil ugled in moč, saj ga med drugim čaka plačilo 27,5 milijarde ameriških dolarjev davka.