Foto:
Foto:
Ruski predsednik Vladimir Putin.

S tem je sodišče ugodilo zahtevi tožilstva. Hodorkovskega, ki bo tako v priporu vsaj do 25. marca 2004, obtožujejo poneverbe in davčne utaje, kar mnogi vidijo kot del prizadevanj Kremlja za ukrotitev političnega nasprotnika in maščevanje zaradi finančne pomoči opozicijskim političnim strankam.

Po podatkih revije Forbes je Hodorkovski najbogatejši človek v Rusiji, s položaja vodilnega moža podjetja Jukos pa je odstopil kmalu po aretaciji. Kljub temu ostaja najmočnejši delničar, čeprav je sodišče zamrznilo njegovo premoženje.

Oblasti so doslej v okviru uradne preiskave večkrat pregledale tudi podružnice Jukosa in banke. Preiskovalci pa so se osredotočili tudi na več ubojev in poskusov ubojev uradnikov ter poslovnežev, ki so bili v sporih z Jukosom.

Putin: Revizije lastninjenja ne bo
Ruski predsednik Putin je poudaril, da oblasti ne načrtujejo revizije lastninjenja državnih podjetij. Ob tem pa je opozoril, da bodo kršitelji zakonov o lastninjenju kljub temu kaznovani.

Putin je tudi poudaril, da bo njegova vlada uvedla višje davke za ruska energetska podjetja, ki kujejo dobičke na račun visokih cen nafte na svetovnih trgih. Po njegovih besedah bodo z izvoznimi dajatvami in davkom na pridobivanje naravnih virov pridobili dodatna proračunska
sredstva.